Dolaskom jeseni, počinje sezona branja šumskih plodova, a među najtraženijim su vrganji, koji ove godine dostižu cenu od šest evra za kilogram u prvoj klasi.
Rasim Mujić i njegova supruga Hedija, iz okoline Žepča, već godinama su majstori u prepoznavanju i branju ovih vrednih gljiva. Njihov trud nije samo za hobi – dnevno zarade od 250 do 350 evra prodajući vrganje lokalnim kupcima i restoranima.
- Ne mogu ja da sedim i gledam kako novac prolazi, dok se vrganji samo nude", kroz smeh je izjavio Rasim.
S ponosom je pohvalio svoju suprugu Hediju, za koju kaže da ima "pravi njuh" za vrganje i može ih pronaći tamo gde ih drugi ne primećuju.
Ovaj bračni par je podelio svoje iskustvo i čak su se odvažili da pojedu sirovi vrganj, verujući da konzumacija sirovih gljiva može imati preventivne zdravstvene benefite. "Dobar je za sve", rekao je Rasim , koji veruje u prirodu kao izvor zdravlja, za Jutjub kanal Srećka Stipovića.
Rasim je priznao da su najkvalitetniji vrganji često oni koji rastu na mestima označenim kao minska polja.
- Naravno, pazim gde stajem, ali najbolji vrganji rastu baš tu", dodao je, opisujući hrabrost i spretnost potrebne za uspešno branje u tim uslovima.
Pored berbe vrganja, Rasim se bavi i pravljenjem domaćeg pekmeza i uzgojem lekovitih biljaka. Njegova poruka onima koji kažu da u Bosni i Hercegovini nema posla je jednostavna:
- Ko kaže da u BiH nema posla neka samo uzme kantu i zaputi se u šumu. Eto para uz malo truda i sreće!
(Kurir.rs/Sandžak danas)