SVAKI SRBIN BI ZA OVO ODMAH 'POPIO' KAZNU: Kod njih se za ovakvu sitnicu plaćaju debele kazne, a nikome ne bi palo na pamet da uradi drugačije

Shutterstock, Zorana Jevtić

Uprkos hladnoći, u Nemačkoj postoji zabrana grejanja automobila, koje svakako treba da se pridržavate. Ako to ne učinite, može doći do velikih kazni. U određenim slučajevima grejanje mora ostati isključeno.

Sada u jesen i kasnije zimi, rano ujutru ponovo je hladno napolju. Pored struganja stakla, mnogi vozači uključuju grejanje u automobilu kako bi brže odmrzli stakla i brže zagrejali automobil.

Ali uprkos hladnoći, postoji zabrana zagrevanja automobila. Svako ko se ne pridržava ovih pravila moraće da plati veliku kaznu.

Pravila ne utiču samo na vožnju

U auto-školi, osim saobraćajnih znakova i saobraćajnih pravila, učimo i osnovne stvari o samom vozilu, ali ono što niko od učenika tamo ne nauči je sve što vas kao vlasnika automobila čeka nakon položenog ispita.

Ovo uključuje, između ostalog, ono što možete poneti sa sobom u automobilu. Postoje stvari koje ne pripadaju vozilu.

Profimedia 

Zabrana grejanja automobila uprkos niskim temperaturama

Na primer, uprkos niskim temperaturama, ne bi trebalo da ostavljate uključeno grejanje u automobilu. Međutim, ovo se odnosi samo na konkretnu situaciju sa kojom je svako od nas verovatno upoznat.

Ujutru pre posla, stakla na automobilu moraju biti strugana u hladnoj noći. Da bi ovo išlo brže, mnogi ljudi pokreću automobil i zagrevaju unutrašnjost automobila. Ali to je upravo ono što je zabranjeno.

Čak i ako zaglavite u saobraćajnoj gužvi ili na parkingu duže vreme, grejanje mora da ostane isključeno, pišu nemački mediji.

Nepotreban rad motora je zabranjen

Ovaj zahtev se nalazi u propisima o drumskom saobraćaju pod naslovom „Zaštita životne sredine, zabrana vožnje nedeljom i praznicima“. U prvom odeljku se navodi da buku i emisije izduvnih gasova treba izbegavati ako je potrebno.

Ostavljanje motora da radi nepotrebno takođe podleže ovoj zabrani. Ako se ne pridržavate i budete uhvaćeni, preti vam kazna od 80 evra, pišu nemački mediji.

Varate se ako mislite da se grejanje vozila najčešće vrši na sopstvenom imanju i da tamo možete da radite šta god želite. Ovde se primenjuje državni zakon o kontroli izduvnih gasova, koji takođe zabranjuje nepotreban rad motora.

BiznisKurir/Fenix-magazin