ZA JEDNO NOĆENJE DALI 1.000 €! Od izdavanja stana na dan svako može da zaradi, a evo i kako - Važno naglasiti šta sve nije dozvoljeno

Shutterstock, Ilustracija

Kratkoročno izdavanje apartmana u poslednjih nekoliko godina zaživelo je i u Srbiji. Kao rezultat te ekspanzije smanjio se broj stanova za dugoročno izdavanje na tržištu nekretnina, jer su mnogi vlasnici krenuli da izdaju stanove i kuće po principu stan na dan i tako dodatno zarade.

Postavlja se pitanje kako se registruje ta vrsta smeštaja i koliko je popularna u Beogradu.

U Srbiji prema poslednjim podacima ima oko 22.500 registrovanih stanova koji se izdaju na dan, a vode se i kao ugostiteljski objekti.

Investicionalni savetnik Nikola Seneši kaže za Euronews Srbija da praktično svaki stan može da se registruje kao stan na dan.

Shutterstock 

On, međutim, kaže da i dalje nije u potpunosti rešeno da li takav stan za izdavanje na dan regulisan kao objekat za ugostiteljstvo ili je kategorisan kao turistički objekat.

Stanovi koji se izdaju na duži vremenski period mogu da se izdaju i kao stan na dan.

Na pitanje da li je to dozvoljeno, Seneši je rekao da je praktično sve dozvoljeno i sve nije dozvoljeno.

- Poenta je u tome da to uđe u sistem fiskalizacije i sistem bezbednosti odnosno prijave gostiju. Da, vi imate pravo da izdate svoj stan, to vam niko ne ograničava, ali sa druge strane to isto morate da prijavite kako ministarstvo unutrašnjeg poslova, odnosno kako da prijavite svoje goste, tako isto i da prijavite poreskoj administraciji, odnosno da platite porez na to - naveo je on.

"Stan na dan nadomešćuje manjak hotelskih soba"

U Evropi ovaj vid izdavanja stanova na dan više nije toliko popularan, međutim u Beogradu je doživeo ekspanziju poslednjih nekoliko godina.

Shuterstock 

Stan na dan je trenutno jako atraktivna stvar u Beogradu, kaže Seneši, ali i navodi da je i dalje donekle neregulisana u pogledu sertifikacije ili onoga što stan na dan mora da ima.

- Svaki stan praktično može da se registruje kao stan na dan. Da li je on regulisan kao objekat za ugostiteljstvo ili je kategorisan kao turistički objekat, to i dalje nije u potpunosti rešeno. Negde svakodnevno je oko 4.000 stanova izdato, što odgovara otprilike onoj popunjenosti koju ima Airbnb od 50 odsto u odnosu na one koji su u ponudi. Ali ta oblast je nešto što u Beogradu trenutno na neki način nadomešćuje nedostatak hotelskih soba. Beograd ima znatno manje hotelskih soba nego drugi gradovi ove veličine u regionu, tako da to je jedna zona koju tek treba da sredimo - rekao je on.

"Popularnost će rasti do EXPO 2027"

Postavlja se pitanje da li postoje neki određeni uslovi koje stan na dan mora da ispuni, a koje na primer stanovi koji se izdaju dugoročno ne moraju, Seneši kaže da praktično to nije zakonski regulisano.

- Ne postoje nikakvi uslovi, trebalo bi da postoje - da imaju elementarne protivpožarne uslove, da imaju elementarne sigurnosne uslove, portire itd. Ali, kako su osnovni kanali kojima se stan na dan izdaje, booking, airbnb, expedia, ostrovok i drugi, oni ne postavljaju nikakve uslove da stan na dan može da bude postavljan na te kanale - rekao je on.

Shutterstock 

On smatra da će popularnost izdavanja stana na dan rasti do Međunarodne specijalizovane izložbe EXPO 2027 jer, kako objašnjava, u Beogradu ima dosta praznih stanova, pogotovo u Beogradu na vodi.

- Nakon toga će doći do određenog smanjivanja tražnje kao i u ostalim gradovima Evrope - dodaje Seneši.

Stan na dan kao vetar u leđa sivoj ekonomiji

Koncerti grupe Rammstein, u maju ove godine, vrlo lepo su pokazali da ni to što srpska prestonica trenutno ima nije dovoljno, prenosi Bloomberg Adria. Svi kapaciteti su tada bili popunjeni, a cene su bile vrtoglave. Oni koji su čekali poslednji trenutak da rezervišu smeštaj za najam apartmana u Jajincima (prigradskom delu Beograda) na jednu noć, preko platforme Booking, izdvojili su 117.000 dinara.

biznis.kurir.rs/Euronews