NAJBOLJE GREJE, NAJMANJE TROŠI! Majstor iz Žagubice tvrdi da celu zimu prođe s najviše 4-5 metara drva! Izumeo pećku za koju kaže da greje ko luda!

"Znaš li ti kako sam ja od ovoga živeo", kaže umešni majstor iz Žagubice, sa istoka Srbije, koji tvrdi da njegov šporet, koji on pravi, najbolje greje a najmanje troši, a na plin ne radi!

Youtube Printscreen/Borino5kazanje

"Ja sam to ceo život radio, odmalena, od malih nogu, otac mi imao radnju, imam i radni staž kod oca... Nekada je to išlo po vašarima, nosili smo gotovu robu, on išao s volovskim kolima po vašarima, a ja sam imao kamion... Znali su nas svi, zvali su nas klonferi, to je starinski naziv za bravara - kaže majstor iz Žagubice koji je svojevremeno za Borino 5kazanje na Jutjubu ispričao kako je osmislio svoju "pećku" - šporet-peć na kojem kuva, peče i greje se čitavu zimu s najviše 4-5 metara drva. 

"Znaš ti kako sam ja od ovoga živeo", kaže genije iz Žagubice, sa istoka Srbije, koji tvrdi da njegov šporet, koji on pravi, najbolje greje a najmanje troši, a na plin ne radi!

Pa, kako to? Upravo mu je takvo pitanje postavio i Novosađanin Bora kom je majstor iz Žagubice sve objasnio - i koliko troši njegov šporet i kako se on iz Žagubice obreo baš tu u Novom Sadu.

Youtube Printscreen/Borino5kazanje 

Evo kako, pošto mu je sin bio odlikaš, sve 5, i vukovac, ponosni otac mu je ponudio da bira mesto gde želi dalje da se školuje - i dete izabralo baš Novi Sad. Što je dete zamislilo, to je tata ispunio i tako je to počelo...

Tata je inače u Žagubici bio kafedžija, imao restoran 12 godina pa pošto je dete naviklo na dobru hranu, on sve batalio i za detetom u Novi Sad. Nije baš da mu se tu sve dopada, navikao na svoju Žagubicu, ali ’ajde, sad je tu...

A razlog otkud baš on pred kamerama, jesu njegove "pećke", šporeti i furunčice koje pravi a s kojima, kako sam tvrdi, nema zime, a ni bog zna kakvog troška...

- Cela zima, 4-5 metara drva, najbolje greje, a najmanje troši... Grejem, pečem, kuvam, sve, a plin ne trošim... Videćeš kako je to brzo kad ispečem hleb - veli nasmejani majstor iz Žagubice koji je za Ginisovu knjigu rekorda napravio šporet i furunu ko kutiju šibica.

Inače, od alata koristi iste makaze koje seku i papir i lim, da ne poveruješ... Ima ih 30 godina, nikad ih nije oštrio, a lim koristi milimetarski isti onaj što se automobili prave.

I auto je sam napravio, rols-rojs, video ga na kalendaru, napravio isti i sad mu stoji u dvorištu, a u njemu fićin motor - a ljudi ne veruju da ga je napravio skroz sam.


- Ovde sam u Novom Sadu peta zima, i na taj šporet se grejem, žena kuva... - kaže veseljak iz Žagubice.

- To se zove čunak, sulundar, ko kako zove... to je sve ručno... Pošto je? Aaaa to je tajna! Radim za sebe, ne radim u preduzeće... Koliko se čisti, zavisi od dimnjaka, ako je dobar... - kaže majstor iz Žagubice koji je demonstrirao koliko u njemu može da ispeče hleb, očas posla!

Kurir.rs/SĐP/Youtube Borino5kazanje