SPREMA SE VELIKA PROMENA ZA JEDNU GRUPU PENZIONERA! Tražili su to godinama i sada je njihov predlog konačno prihvaćen

U Hrvatskoj dogovoreno da se penzionerima omogući rad sa punim radnim vremenom - osam sati, ali uz isplatu polovine iznosa penzije

Nenad Kostić

U evropskim zemljama penzioneri rade na poboljšanju kvaliteta života, a ne na preživljavanju, kao što je kod nas slučaj.

Uskoro bi trebalo da se desi još veći iskorak, iznuđen nedostatkom radne snage na tržištu i lošim socijalnim položajem penzionera, piše N1.

Naime, u ponedeljak je na konstitutivnoj sednici Nacionalnog saveta za penzionere i stara lica dogovoreno da se penzionerima omogući rad sa punim radnim vremenom - osam sati, ali uz isplatu polovine iznosa penzije.

Informaciju nam je prenijela Jasna A. Petrović, predsjednica Sindikata hrvatskih penzionera (SUH), koja je učestvovala na konstituirajućoj sednici Vijeća, kojoj je prisustvovao i ministar rada i penzionog sistema Marin Piletić.

- To smo dogovorili i to će biti uvršteno u novi Zakon o penzijskom osiguranju. Tražili smo to godinama i sada je naš predlog konačno prihvaćen - rekla je ona.

U Evropi je, dodaje Petrović, stopa zaposlenosti penzionera 25 odsto, u skandinavskim zemljama čak 40 odsto, a u Hrvatskoj samo 2,8 odsto.

- U evropskim zemljama penzioneri rade na poboljšanju kvaliteta života, a ne na preživljavanju, kao što je kod nas slučaj. Zato penzioneri iz tih zemalja putuju, idu na krstarenja ili godišnji odmor po dva meseca - kaže ona.

Kurir.rs/Poslovni.hr/Prenela S. Č.