VAŽAN UGOVOR ZA PROŠIRENJE DEPONIJE MODERNIZACIJU CENTRA ZA UPRAVLJANJE OTPADOM: Ministarka Vujović: Otpad u Pirotu će se tretirati kao u EU

Jovana Rošul

 Potpredsednica Vlade i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović potpisala je danas važan ugovor, na osnovu kojeg će biti prošireno telo deponije u regionalnom centru za upravljanje otpadom u Pirotu, čime se nastavlja njegova modernizacija i podizanje standarda zaštite životne sredine.

Vujović je istakla da će se, završetkom ovog značajnog projekta, uvesti red u sistem upravljanja otpadom, koji će biti po evropskim standardima kako za Pirot, tako i za lokalne samouprave koje gravitiraju ka ovom centru.

- Na osnovu ugovora koji sam danas potpisala, uskoro će krenuti radovi na nadogradnji deponije i izgradnji nove sanitarne kasete u regionalnom centru u Pirotu, a za to vreme će se postepeno zatvarati postojeća ćelija. Ovim projektom nastavljamo sa modernizacijom ovog regionalnog centra u Pirotu, što je od ogromnog značaja za sve građane. Kada sve završimo, u Pirotu će se raditi i tretman
i skupljanje biogasa, imaće i sistem za procedne vode, a biće urađena i nadogradnja skladišnog prostora. Građani Pirota, ali i drugih lokalnih samouprava koje gravitiraju ka ovom centru – Dimitrovgrada, Babušnice i Bele Palanke – do 2027. godine imaće na raspolaganju kompletno završen savremeni centar gde će se otpad u narednih 30 godina tretirati na isti način kao i u zemljama EU - rekla je Vujović, koja je ugovor sa izvođačima radova potpisala u prisustvu gradonačelnika Pirota Vladana Vasića.

Jovana Rošul 

Potpredsednica Vlade je podsetila da je u aprilu ove godine potpisala ugovor i za izgradnju kompostane za tretman zelenog i biorazgradivog otpada u ovom kompleksu, gde su radovi u toku.
- Kompostana je joj jedan korak napred ka modernizaciji ovog centra, kako bi se u Pirotu i zeleni otpad tretirato po savremenim standardima. Otpad tretiran u kompostani ponovo će biti upotrebljen u skladu s principima cirkularne ekonomije, kako bismo što manje otpada odlagali na deponiju - rekla je Vujović.

Vujović je naglasila da regionalni centar za upravljanje otpadom u Pirotu jedan od kapitalnih projekata koje realizuje Ministarstvo zaštite životne sredine uz punu podršku predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučuća. U sklopu vizije Srbija 2027, pored projekta u Pirotu, izvode se i radovi na izgradnji najvećeg regionalnog centra Kalenić-Ub ka kojem će gravitirati 15 lokalnih samouprava, a u je planu da
se do kraja godine krene u modernizaciju i drugih regionalnih centara u kojima će se otpad tretirati uz poštovanje savremenih standarda zaštite životne sredine.

Biznis.kurir.rs