EVO KOJI SU NAJČEŠĆI OBLICI EKSPLOATACIJE RADNIKA! Zaštitnik građana pozvao zaposlene koji se osećaju izrabljeno na poslu da se prvo njemu obrate

Programska koordinatorka za zapadni Balkan iz Međunardone organizacije za migracije Donatela Bradić upozorila je da su u Srbiji često strani radnici izloženi nekim zakonskim normama koje nisu adekvatne

Kurir TV

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je da su najčešći oblici ekspoloatacije radne snage u Srbiji neodređeno radno vreme, neodređene pauze i neadekvatne plate u odnosu na stepen angažmana na poslu.

 - Apelujem da, ako postoji radna eksploatacija, radnici prvo jave zaštitniku građana, a on će alarmirati aktivnosti svih drugih institucija - kazao je Pašalić na regionalnoj konferenciji "Liberalizacija pristupa tržištu rada potencijalnih zakonitih migracija i prevencija rizika od prekarnih zanimanja i trgovine ljudima“.

Kurir Televizija 

Programska koordinatorka za zapadni Balkan iz Međunardone organizacije za migracije Donatela Bradić upozorila je da su u Srbiji često strani radnici izloženi nekim zakonskim normama koje nisu adekvatne i njihov rizik je veći nego za ostale radnike.

- Od 52.000 radnih dozvola koje su izdate, najveći broj je za radnike iz Rusije, Kine i Turske, koji dolaze zajedno sa firmama u kojima rade. Vidimo trend rasta radnika iz Bangladeša, Nepala, Indije i centralne Azije - kazala je Bradić i dodala da treba osmisliti mehanizme saradnje sa tim zemljama porekla i način na koji se regrutuju da bi ti ljudi bili zaštićeni.

 Specijalni savetnik ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srđan Barac istakao je da u Srbiji svake godine dolazi sve više radnika iz inostranstva, pa je prošle 2023. izdato ukupno 52.165 dozvola za strana lica, a do sada je u ovoj godini već zatraženo više od 67.000 radnih dozvola.

- Imajuću u vidu da oko 10 odsto zahteva bude odbijeno, može se reći da će ova godina biti rekordna - kazao je Barac i dodao da Srbija tome odgovorno pristupa i pravno rešava to pitanje.

Direktorka GIZ Srbija Danijela Funke ocenila je da je Srbija postigla veliki napredak kada je reč o zaštiti prava radnika koji dolaze iz inostranstrva, pre svega kada je reč o zakonskim okvirima.

- Srbija je to ozbiljno shvatila i prepoznala značaj. Ima i izazova, pošto je ovo tema koju još niko u potpunosti nije savladao - kazala je Funke.

Kurir.rs/Danas.rs/Prenela S. Č.