ONI ISPLAĆUJU 1.000 € POSEBNOJ GRUPI GRAĐANA: Evo šta je potrebno da uradite da biste se dočepali novca - Nikad nije bilo jednostavnije

Shutterstock/Amarin A

Dugotrajno nezaposlena lica koja su potom bila zaposlena na poslovima na kojima se plaćaju doprinosi duže od 12 meseci trebalo bi da dobiju jednokratnu isplatu od 1.000 evra u Nemačkoj.

Međutim, izvršna direktorka Savezne agencije za zapošljavanje Andrea Nales kritikuje plan savezne vlade da dugotrajno nezaposlenima isplati „početni bonus“ od 1.000 evra ako uspešno počnu da rade i izdrže godinu dana na poslu.

- Ne treba nam ovaj bonus da bismo radili svoj posao. Ono što nam je potrebno jeste da nas političari puste da radimo na miru - rekao je bivši predsednik SPD. I SPD ima velike rezerve prema najavljenom projektu.

Ministar ekonomije Robert Habek branio je projekat.

- Mnogi koji kažu: ‘To je to’ – to su ekonomisti i naučnici rada, uključujući i konzervativne - rekao je političar u sredu uveče u programu RTL Direkt. - Svi kažu da bismo mogli da smanjimo nezaposlenost za oko 100.000 ljudi. Koncept će funkcionisati, pragmatičan je i praktičan.

Shutterstock 

Vlada je prošle nedelje odlučila da pooštri pravila za primaoce građanskog dodatka. Ako odbiju da rade, uskoro ih čekaju veće kazne.

Istovremeno, dugotrajno nezaposlena lica koja su bila zaposlena na doprinosnim poslovima duže od 12 meseci trebalo bi da dobiju jednokratnu isplatu od 1.000 evra. Uredba bi trebalo da stupi na snagu 1. januara 2025. godine.

U redovima vladajuće „Semafor-koalicije“ već duže vreme kritikuju projekat. Kancelar Olaf Šolc (SPD) takođe je u utorak uveče izrazio skepticizam u pogledu efikasnosti planova. Planirani bonus „možda neće biti od koristi“, rekao je on. „Ali ni to ne šteti“, dodao je.

Nales upozorava da se situacija na tržištu rada pogoršava.

- Trenutno doživljavamo da, s jedne strane, raste zaposlenost, a sa druge se povećava broj onih koji traže posao. Postoje i drugi sektori koji rastu. Ali imamo i recesiju u nekim sektorima. Postoji i strukturni jaz - rekla je ona.

U ukupnoj privredi u poslednjih deset godina otvoreno je 15 odsto više radnih mesta, ali tek nešto manje od dva odsto u proizvodnom sektoru.

Shutterstock 

Nales je pozvala vladajuću koaliciju da deluje. Prerađivačka industrija je posebno ključna za nemački izvozni model i inovacije.

- U tom smislu, bilo bi jako dobro da savezna vlada uskoro pronađe zajedničku strategiju industrijske politike. Iz perspektive politike tržišta rada, želim da kažem: ako postoji hitna potreba da se deluje, onda to treba da se uradi - dodala je ona.

Iako postoji rizik od povećanja doprinosa za negu i zdravstveno osiguranje u 2025. godini, Federalna agencija želi da zadrži stopu osiguranja za slučaj nezaposlenosti stabilnom, prenosi Fenix Magazin.

- Od danas povećanje doprinosa nije neophodno. Povećanje doprinosa imalo bi prociklički efekat u ekonomskoj krizi. Želimo da to izbegnemo - rekla je čelnica Federalnog zavoda za zapošljavanje.

BiznisKurir/BizPortal