POČINJE GREJNA SEZONA! U Sremskoj Mitrovici radijatori topli već 3 dana, sveže noći i jutra pale peći, samo ove 4 opštine su pod znakom pitanja

Iz toplana najvećih gradova u Srbiji najavljuju da će već danas stanovi biti topli, ali će tokom dana grejanje zavisiti od spoljne temperature

Shutterstock, Marina Lopičić


Početak grejne sezone u Srbiji danas startuje pošto su sveže noći i jutra naterale čelnike gradskih toplana da upale peći i otpočnu sa grejanjem na vreme, a početak daljinskog grejanja glavna je tema među građanima koji se plaše da bi zbog viših temperatura tokom dana ono mogalo biti odloženo.

Ipak, kako iz većine toplana u Srbiji najavljuju, radijatori će već danas biti topli, pa će građani, naročito u višespratnicama, koji nemaju druge alternative osim zagrevanja stanova na struju na klima uređaje i grejalice, moći da odahnu zbog visokih računa.

Zorana Jevtić 

 - Beogradske elektrane će, bez obzira na još uvek relativno visoke temperature za ovo doba godine, na vreme krenuti sa snabdevanjem grejanja. Građani će 15. oktobra rano ujutru moći da osete tople radijatore. Situacija tokom ostatka dana biće ispraćena od strane stručnjaka i na osnovu toga biće donešena odluka o tome kako će se grejanje dalje odvijati i da li će biti potrebno da se ono prekine - - rekao je Vanja Vukić, direktor JKP Beogradske elektrane za Kurir.

MITROVČANIMA RADIJATORI TOPLI VEĆ TRI DANA

U Sremskoj Mitrovici i okolini zahlađenje dovelo je do prevremenog početka grejne sezone u odnosu na ostale gradove u Srbiji.

- Grejanje je počelo 12. oktobra kako je spoljašnja temperatura definitivno iziskivala raniji početak grejne sezone. Sistem je u našem gradu takođe isproban ranije nego u drugim mestima u Srbiji. Sremska Mitrovica je to obavila krajem septembra. Sistem je većinom u odličnom stanju i sve dok je temperatura iznad nule grejanje će u toku dana biti vremenski ograničeno, a nakon prelaska u minus snabdevanje će trajati 24 časa dnevno - izjavio je za Kurir Miloš Kovač, direktor JKP "Toplifikacija" u Sremskoj Mitrovici.

 Uprokos visokim temperaturama tokom dana i u Nišu i okolini noći su veoma duge i hladne, pa će se i Nišlije 15. oktobra probuditi sa toplim radijatorima u stanovima.

- Jutarnje i noćne temperature u ovom delu Srbije veoma su niske tako da su se definitivvno stvorili uslovi za početak grejanja. Funkcionalne probe održane su tokom septembra i pokazale su da je sve u potpunosti spremno za normalno snabdevanje tokom zime - tvrdi Darko Pejčić, tehnički direktor toplane u Nišu.

BEOGRAĐANIMA OD NOVEMBRA UVEĆANI RAČUNI

Centralno grejanje u Beogradu od novembra će poskupeti za 8,9 odsto, odnosno sa 132,8 na 144,6 dinara po kvadratu.

Inače, centralno grejanje u Begradu funkcioniše tako što potrošači kroz račun za Infostan svakog meseca tokom godine, čak i kada nije grejna sezona, plaćaju određeni iznos, koji zavisi od površine stana, kao vid pretplate.

Konkretno, deo računa za Infostan koji se odnosi na grejanje, za stan od 60 kvadrata, ubuduće će iznositi oko 8.700 dinara. Tako ispada da je ukupan godišnji trošak grejanja oko 104.000 dinara.

Poređenja radi, Kragujevčani plaćaju grejanje 23 dinara manje po kvadratu od Beograđana.

Shutterstock 


Računica pokazuje da je najjeftinije danas grejati se na drva, a i najveći broj naših ljudi koristi ovaj energent. Kubik je u odnosu na lane jeftiniji u pojedinim gradovima i do 2.000 dinara. Za grejanje 60 kvadrata potrebno je oko šest kubika, a to je po sadašnjim iznosima oko 40.000 dinara. Sa druge strane, za 2,5 tone peleta, na koji se greje oko 110.0000 domaćinstava, treba izdvojiti oko 60.000, što je takođe jeftinije nego prošle godine, dok je zagrevanje stanova na struju i dalje najskuplje i po sadašnjim cenama za sezonu bi trebalo pripremiti oko 130.000 dinara.

Dejan Stevanović, direktor Udruženja toplana Srbije kaže za Kurir da saglasno odlukama o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom sve toplane počinju sa grejnom sezonom 15. oktobra:

- Problem postoji u Vrbasu zbog duga prema privatnom partneru koji isporučuje toplotnu energiju, a očekuju se problemi i u Jagodini, Kosjeriću i Senti, takođe zbog dugovanja.