DOMAĆICE OSTALE U ŠOKU KAD SU VIDELE CENU KUPUSA: Na pijacama 'šišaju', svi se hvataju za glavu kad čuju cifre - Kako stvari stoje, nećemo jesti sarme ove zime

Slavica Čolić Bajlonijeva pijaca u Beogradu

Oktobar donosi promene u cenama povrća, a kupus se našao u središtu pažnje. Dok se u susednoj Hrvatskoj kilogram ovog povrća kreće u proseku od 1,94 evra (oko 234 dinara), srpske pijace beleže cene koje dostižu 120 dinara, a u prodavnicama čak i više. 

Prema izveštaju Republičkog zavoda za statistiku, u Srbiji se cena kupusa tokom septembra kretala od 50 u Nišu do 150 dinara u Beogradu, Zrenjaninu i Sremskoj Mitrovici. Prosečna cena kupusa na pijacama u Srbiji u drugoj polovini septembra bila je znatno viša nego u avgustu, kada se kupovao za najviše 100 dinara po kilogramu.

Na pijacama u Hrvatskoj, međutim, kupus je značajno skuplji. U nekim gradovima, poput Dubrovnika, cena može dostići čak pet evra po kilogramu. Ove razlike u cenama postavljaju izazov za potrošače i proizvođače, a posebno je zanimljivo kako će se cene svinjskog mesa kretati u narednim mesecima.

- Stvarno su preterali, ali nije u pitanju samo poskupljenje kupusa i drugo povrće je papreno. Kada sve stavimo na papir čini mi se da će nam se više isplatiti da kupujemo listove za sarmu u marketima. Nema muke, a i ne mora da se olati puno bure. Nego kad imaš pazariš - priča Beograđanka Jelica.

U supermarketima, koji često nude povoljnije cene, kilogram kupusa trenutno se prodaje po ceni od 100, dok je crveni kupus još skuplji i doseže iznos od oko 200 dinara.

Podaci pokazuju da su cene kupusa u Srbiji u porastu. U avgustu, najniža cena kupusa iznosila je 34 dinara, a u septembru je već dostigla 50 dinara. Sličan trend primećen je i kod najviših cena, koje su u avgustu iznosile 100 dinara, a u septembru su se popele na 150 dinara.

Ovo poskupljenje ukazuje na promene u potražnji i ponudi, ali i na šire ekonomske faktore koji utiču na poljoprivredni sektor.

BiznisKurir.rs