JEDAN OD NAJVEĆIH OTPUŠTA ČAK 17.000 RADNIKA! Gubici američke kompanije sve veći, štrajk mašinista ulazi u petu nedelju! Nema im spasa!

Američka kompanija Boing će smanjiti svoju radnu snagu za deset odsto

Shutterstock

Američka kompanija Boing će smanjiti svoju radnu snagu za deset odsto - za oko 17.000 ljudi, dok se gubici kompanije povećavaju, a štrajk mašinista,zbog kojeg je obustavljen rad u ovoj fabrici aviona, ulazi u petu nedelju.

Ova američka kompanija neće isporučivati do 2026. godine svoj još nesertifikovani širokotrupni avion 777X, čime se dovodi u pitanje plan koji je inače šest godina u kašnjenju, prenosi CNBC. Kompanija Boing je u avgustu obustavila testiranja ovog modela aviona kada je otkrila strukturna oštećenja na jednom od njih.

"Takođe ćemo prestati sa proizvodnjom 767 komercijalnih teretnih aviona od 2027. godine, nakon što isporučimo već naručene avione. U teškoj smo poziciji i teško je proceniti izazove sa kojima se zajedno suočavamo. Obnova naše kompanije zahteva teške odluke i bićemo primorani da napravimo strukturne promene kako bismo osigurali da ostanemo konkurentni i na duži rok isporučujemo avione našim kupcima", rekao je izvršni direktor Keli Ortberg.

U preliminarnim finansijskim projekcijama, Boing je saopštio da u trećem kvartalu očekuje operativni novčani deficit od 1,3 milijarde dolara.

Agencije za kreditni rejting su upozorile da je kompanija u riziku da izgubi svoj rejting investicione klase, a Boing gubi novac u godini za koju su se rukovodioci kompanije nadali da će biti godina preokreta.

Kurir.rs/Telegraf