GRADI SE NAJVEĆA FABRIKA SUPERČIPOVA NA PLANETI Proizvodni pogon biće u Meksiku, a očekivani prihodi se mere u milijardama evra

Objekat će proizvoditi ključne komponente za sledeću generaciju Nvidia Blackwell računarsku platformu, signalizirajući veliku ekspanziju u sektoru hardvera veštačke inteligencije

Shutterstock

Kompanija Foxconn gradi u Meksiku najveći svetski proizvodni pogon GB200 superčipova za potrebe kompanije Nvidia.

Objekat će proizvoditi ključne komponente za sledeću generaciju Nvidia Blackwell računarsku platformu, signalizirajući veliku ekspanziju u sektoru hardvera veštačke inteligencije (AI).

Benjamin Ting, Foxconn-ov viši potpredsednik za rešenja za preduzeća u oblaku, otkrio je projekat tokom godišnjeg tehnološkog dana kompanije u Tajpeju.

„Gradimo najveći GB200 proizvodni pogon na planeti“, rekao je Ting, naglašavajući „užasno ogromnu“ potražnju za ovom platformom.

Predsednik Foxconna Iong Liu potvrdio je da se fabrika gradi u Meksiku, gde kompanija već ima značajno prisustvo u proizvodnji. Liu je opisao planirani kapacitet kao „veoma, veoma ogroman“, iako konkretni detalji nisu otkriveni.

Ovaj potez dolazi u trenutku kada Foxconn, najpoznatiji kao Apple-ov najveći sastavljač iPhone-a, nastoji da kapitalizuje na rastućem tržištu veštačke inteligencije. Kompanija je imala koristi od povećane potražnje za AI serverima, što je doprinelo njenom najvećem prihodu u trećem kvartalu prijavljenim prošle subote.

Nvidia, koja je počela da isporučuje Blackwell uzorke partnerima u avgustu, očekuje nekoliko milijardi dolara prihoda od ovih čipova u četvrtom kvartalu. Partnerstvo između Foxconn-a i Nvidia-e smatra se ključnim u ispunjavanju rastuće potražnje za računarskom infrastrukturom AI.

Liu je naglasio da je Foxconn-ov lanac snabdevanja spreman za AI revoluciju, ističući napredne tehnologije hlađenja i odvođenja toplote kompanije neophodne za infrastrukturu servera GB200.

Kurir.rs/Bonitet.com/Prenela S. Č.