INSPEKCIJA NAPLATILA SVE PREVARE TRGOVACA: Građani masovno prijavljivali vlasnike marketa, evo koliko para su morali da iskeširaju

Shutterstock

Od početka akcije Vlade Crne Gore ograničavanja marži inspekcija je izrekla 60.500 evra kazni trgovcima zbog nepoštovanja ove odluke. I dok u Ministarstvu ekonomskog razvoja tvrde da je akcija doprinela stabilizaciji cena, građani nisu tako sigurni.

Već mesec dana na rafovima prodavnica u Crnoj Gori može se naći hiljadu artikala iz 66 kategorija proizvoda na koje je ograničena marža. Ta akcija je u budžetima nekih građana, kažu, donela uštedu, dok drugi tvrde da nisu primetili bilo kakvo pojeftinjenje.

- Na moj budžet ništa, jer ja ne kupujem paštete. Ono što kupujem su verovatno podigli, pa onda snizili - bio je jedan od komentara građana.

Bez obzira na različite komentare građana, u Sindikatu smatraju da je akcija uticala na zaštitu životnog standarda najsiromašnijih.

- Sve zavisi koje su vaše preferencije i da li će se baš taj proizvod naći u akciji Limitirane cene, a imamo i onu kategoriju kupaca koji ciljano kupuju proizvode limitirane cene i prinuđeni su da štede svaki evro - kaže Marko Subotić, iz Unija slobodnih sindikata.

Da se može uštedeti kupovinom proizvoda na koje se akcija odnosi, tvrde i u Ministarstvu ekonomskog razvoja, iako još nemaju precizne podatke zadovoljni su postignutim efektima.

Shutterstock 

S druge strane, tržišna inspekcija od početka akcije imala je 89 kontrola trgovaca. Najčešće se uopšte ne poštuje odluka o ograničavanju marži ili se marže smanjuju manje nego što je predviđeno.

- Utvrđeno je 13 nepravilnosti, od čega je izdato novčanih kazni u ukupnom iznosu od 60.500 evra - kaže tržišni inspektor Besim Musić.

Inspektori su išli u kontrole i po prijavama građana, a evo šta je, kažu, izazvalo najviše zabune među potrošačima.

- Recimo za deterdžent za pranje veša – praškasti, odlukom je definisano da mora biti ograničen proizvod u pakovanju od tri kilograma svih proizvođača. Dakle, svi ostali proizvodi koji nisu u tom pakovanju, veće gramaže ili manje, trgovci nisu u obavezi da ograniče taj proizvod - pojašnjava Musić.

Kazna za nepoštovanje akcije za kompanije je od pet do 10.000 evra, dok su kazne za pojedinačnu odgovornost od 500 do 1.000 evra, piše RTCG.

BiznisKurir/Telegraf Biznis