TRGOVCI SE DOSETILI DA PRODAJU OVE HIT-SUVENIRE: Muškarci se posebno obraduju "dragiši", a žene "miliši" - Ima ih napretek i to za svačiji ukus

Shutterstock

Suveniri su neizostavni deo zarade na svim turističkim destinacijama, pa se preduzetnici, bilo da su proizvođači ili trgovci, trude da ponuda bude što primamljivija. Grčka letovališta i ove godine, uobičajeno, turistima nude brojne suvenire.

Na svakom koraku izložene su raznovrsne ukrasne sitnice, ali i predmeti koji imaju i upotrebnu vrednost. Šarenolikost i inventivnost su glavni preduslovi koji će goste da privuku kako bi što više novca potrošili na nešto od sitnica koje će ih podsećati na boravak u grčkim letovalištima ili drugim zanimljivim mestima.

Ipak, među mnoštvom raznoraznih suvenira, naročito se izdvajaju oni u obliku penisa. Ima drvenih u kombinaciji sa otvaračem za flaše, a nude se i kao sapuni. I dok je nekima to vulgarno i degutantno, drugima je simpatično, pre svega kao šaljivi poklon za prijatelje ili neuobičajeni detalj u sopstvenom domu.

No, bez obzira na odnos prema ovim suvenirima, većini je zajednička nepoznanica otkuda uopšte ideja za to i da li postoji neko značenje. Naime, neko preduzimljiv je i ovo "prepisao" iz sasvim drugačije kulture i udaljenog podneblja, kao i u mnogim drugim slučajevima.

Dejan Đusić 

  Ideja za ovakve suvenire stigla je iz Azije. Naime, penis u hinduizmu oslikava vrhovnog boga Šivu Lingu, pa muškarci koji nose model penisa oko vrata na taj način žele da od sebe odagnaju negativnu energiju i maler. Takvi suveniri zovu se "lolok", što na indonežanskom jeziku znači penis.

Poslednjih godina u mnogim turističkim mestima širom Grčke, ali i drugih evropskih zemalja na Mediteranu, mogu se videti suveniri u obliku penisa, različitih veličina i boja. U Grčkoj se najčešće mogu naći oni od drveta sa otvaračem za pivske flaše. Cene zavise od veličine: najveći koštaju 10 evra, srednji su pet, a za najmanje treba izdvojiti tri evra. Ima i sapuna u obliku penisa, raznobojnih (plavih, roze, ljubičastih, crnih), a njihova cena je četiri evra za veće, odnosno tri za manje.

Turisti koji ih kupuju imaju različite motive, a jedno zanimljivo objašnjenje dala nam je turistkinja iz Novog Sada, koja je letovala na Lefkadi.

- Imam puno prijatelja koji me, čim se vratim sa odmora, dočekaju sa pitanjem šta sam im kupila kao poklon. Ja im onda donesem ovakav suvenir i više mi nikada ne postavljaju takva pitanja - kroz smeh kaže ova Novosađanka.

Jedan turista iz Jagodine, očigledno šeret, dok se dosađivao, čekajući suprugu ispred jedne radnje, začas je po srpski "krstio" ove suvenire.

- Drveni sa otvaračem je "dragiša", a sapunčić je "miliša", pa kako je kome drago ili milo.

BiznisKurir.rs