POŠTA U OVOJ ZEMLJI REŠILA DA UDARI PO DŽEPU: Paketi se raznose kao ludi, pa odlučili da podignu cenu poštarine do ove cifre

Shutterstock, Ilustracija

Poštarine za dopisnice u Nemačkoj stalno rastu jer se uvećavaju troškovi njihove dostave. Poštarina za slanje pisama u Nemačkoj verovatno bi mogla da poskupi do 10,5 odsto već početkom naredne godine.

Istovremeno, izvesno je da će doći i do povećanja naknada za dostavu paketa, navode nemački mediji.

Nadležna državna agencija namerava da dozvoli poštanskim službama povećanje za ovaj iznos iako je 2022. to uvećanje već iznosilo 4,6 procenata. Još nije poznato kolika će tačno biti poštarina za svaku vrstu pisma jer će pošta to odlučiti u sledećem koraku, napominju mediji.

Razlog povećanja poštarine, obrazlaže se, jeste rast troškova koje pošta snosi. Kao takozvani pružalac univerzalne usluge, kompanija je dužna da dostavlja pošiljke bilo gde u Nemačkoj, čak i na udaljene farme i u zabačena sela gde je dostavljaču potrebno mnogo vremena da stigne do tih destinacija.

EPA/Focke Strangmann 

Slanje standardnog pisma težine do 20 grama u ovoj zemlji trenutno košta 85 centi, težine do 50 grama košta evro, a razglednica 70 centi. Spekuliše se da bi poštarina za standardna pisma u budućnosti mogla da košta 95 centi, ali ne više od evra. Mediji navode da u digitalnom dobu pisma (razni dopisi) postaju manje važni: ljudi se sve više oslanjaju na onlajn komunikaciju i zbog toga broj poslatih pisama već dugo pada.

Prošle godine nemačka pošta prevezla je oko 5,9 milijardi pisama, trećinu manje nego pre deset godina, ali ova količina ne uključuje reklamnu poštu.

Istovremeno, potražnja za paketima je sve veća. U 2023. DHL je isporučio oko 1,7 milijardi paketa u toj zemlji, dve trećine više nego 2013. Ova dva trenda – sve manje pisama i sve više paketa – vrlo verovatno će se nastaviti i u budućnosti, navode nemački mediji.

BiznisKurir/BizPortal