EVO KADA JE GAZDA DUŽAN DA RADNIKU POVEĆA PLATU: Mnogi zaposleni ne znaju za ovo pravilo, a uslov se menja svake godine

Shutterstock

Mnoge radnike u Srbiji zanima pitanje obrađeno u snimku Infostuda objavljenom na TikToku, a to je da li zaposleni imaju pravo na povećanje plate ukoliko određeni broj godina rade kod istog poslodavca.

- Poslodavac nema zakonsku obavezu nakon što određen broj godina radite kod njega, međutim jedino što ga zakonski obavezuje je da usklađuje platu sa zakonskom minimalnom zaradom

Kako narator dodaje, ako zarada zaposlenog padne ispod minimalne zarade koja se svake godine povećava, poslodavac taj postupak mora da sledi kako bi zarada bila iznad minimalne cifre.

- Prema tome bitno je da prilikom potpisivanja ugovora o radu dogovorite dobre uslove jer ukoliko ugovor o radu ne sadrži neku odredbu koja kaže da je obavezan da vam kasnije poveća zaradu, on to neće biti dužan i do povećanja će doći samo ako se saglasite i vi i poslodavac - naveo je.

On savetuje da se prilikom potpisivanja ugovora o radu dogovore što bolji uslovi tj. da se dogovore barem povećanja na nivou godišnje inflacije, kako bi poslodavac bio obavezan da s vremena na vreme uvećava zaradu.

biznis.kurir.rs/TikTok