SKORO 250 STANOVA NIČE U PRELEPOM DELU BEOGRADA: Biće rešen i problem sa lokalnim potokom, svaki će imati garažno mesto, ali ne samo to

Shutterstock, Google Maps

U toku je javna prezentacija urbanističkog plana za izgradnju novog kompleksa u beogradskom naselju Višnjička banja, kojim je predviđena fazna izgradnja dva objekta sa ukupno pet lamela, odnosno 241 stanom, lokalima i prostorom za vrtić.

Kompleks je planiran na prostoru između Despotovačke i ulice Nova 3, gde se, kako je navedeno u dokumentaciji, u severnom delu tog područja, nalazi neuređeni potok „Despotovac“ čiji je deo toka otvoren, a deo je zacevljen nizvodno od granice plana.

U planiranim objektima je, kako stoji u Urbanističkom planu, koji je izradio Studio N za investitora Dejana Lucića, predviđeno dominantno stanovanje sa pratećim poslovnim, ugostiteljskim i maloprodajnim sadržajima.

Profimedia 

- Na višim etažama objekata je projektovano ukupno 241 stambena jedinica različite strukture od kojih je u objektu A 192 i objektu B 49. U prizemljima su po dva poslovna sadržaja u svakom objektu i jedan depandans u objektu B čiji je kapacitet 50 dece - navedeno je u planu.

Podzemne etaže su namenjene garažiranju vozila, tehničkim prostorijama i ostavama stanara, a planom je predviđeno 276 garažnih mesta i prostori za odlaganje bicikala, dok je na otvorenim površinama u granicama građevinske parcele obezbeđeno 17 parking mesta.

Ono što privlači pažnju je da se, kako ističu i autori plana, u središnjem severnom delu prostora budućeg kompleksa nalazi neuređeni potok „Despotovac“ čiji je deo toka otvoren, a deo je zacevljen nizvodno od granice plana.

- Zona potoka je u kontinuitetu neuređena i neodržavana i obiluje samoniklom vegetacijom. Na delu toka u obuhvatu plana nema vodnih građevina, vodni režim je neuređen, a deonica vodotoka nije u sistemu redovnog održavanja - napominju autori plana, uz podatak i da je „prostor potpuno devastiran, a okolina izvora nehigijenski naseljena sa tragovima smetlišta i manjih deponija“.

U Urbanističkom projektu navedeno je da se planira uređenje potoka „Despotovac“ duž celog toka i uklapanje sa nizvodnom zacevljenom deonicom, čime će se „ostvariti tehnička celina i povezivanje sa ostalom postojećom i planiranom hidrotehničkom infrastruktorom“.

Profimedia 

- Da bi se postigla jedinstvena tehnička celina sa nizvodnom zacevljenom deonicom potoka planira se uređenje uzvodnog, gornjeg sliva potoka takođe kao zacevljene deonice - stoji u planu, uz informaciju da je za potrebe Izmene i dopune Plana detaljne regulacije za deo područja Višnjice-Višnjički venac urađeno idejno rešenje sa hidrološkom studijom.

- Planirana trasa kojom će se izvršiti zacevljenje vodotoka je najvećim delom uklopljena u prirodno korito potoka - stoji u Urbanističkom planu, koji je na javnoj prezentaciji do 11. oktobra.

To je u isto vreme i krajnji rok u kome zainteresovana lica mogu da izvrše uvid u Urbanistički projekat, kao i da svoje primedbe i sugestije na planirana rešenja u pisanoj formi dostave na pisarnicu Sekretarijata za urbanizam i građevinske poslove, Kraljice Marije br.1, objavio je gradski Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove.

biznis.kurir.rs/Biznis.rs