OD ZLATNIH DANA JUGOSLAVIJE DO EXPO SPEKTAKLA: Nekadašnja država imala veliko međunarodno priznanje i važila za sjajnog domaćina

Prvi je Samit pokreta nesvrstanih u Beogradu 1961, kada je Jugoslavija pod Titovim vođstvom postala ključni glas za globalni mir i neutralnost u Hladnom ratu

Promo

Od zlatnih dana Jugoslavije do EXPO spektakla

Tokom svog postojanja, Jugoslavija je bila domaćin događajima koji su učvrstili njen međunarodni ugled. Prvi je Samit pokreta nesvrstanih u Beogradu 1961, kada je Jugoslavija pod Titovim vođstvom postala ključni glas za globalni mir i neutralnost u Hladnom ratu. Na ovom događaju prisustvovali su lideri iz više od 100 država, a samit je učvrstio Jugoslaviju kao most između Istoka i Zapada.

Mediteranske igre u Splitu 1979. godine još jedan su veliki uspeh, kada je Split ugostio 2.500 sportista iz 15 zemalja. Igre su transformisale grad novom infrastrukturom i pozicionirale Jugoslaviju kao važnog igrača na sportskoj sceni. Uz oko 100.000 posetilaca, događaj je imao veliki uticaj na lokalni turizam.

Kurir 

Zimske olimpijske igre u Sarajevu 1984. bile su vrhunac međunarodnog priznanja. Olimpijske planine i moderna sportska infrastruktura impresionirali su svet, a Sarajevo je posetilo više od 500.000 ljudi. Ovaj događaj ostavio je trajno nasleđe, kako za Jugoslaviju, tako i za region.

Pored ovih događaja, Jugoslavija je bila domaćin i unutrašnjih manifestacija, kao što je Dan mladosti, kada je svake godine štafeta u čast Titovog rođendana okupljala desetine hiljada ljudi. Ove proslave bile su simbol snage i jedinstva zemlje, ističući njen multietnički karakter.

Danas, više od četiri decenije nakon Olimpijskih igara, EXPO 2027 donosi novi veliki trenutak za naš region. Očekuje se da će Beograd privući više od 4 miliona posetilaca iz svih krajeva sveta, čime će Srbija dobiti priliku da pokaže svoju inovativnost, kulturu i gostoprimstvo na globalnoj sceni. Ovaj događaj predstavlja šansu ne samo da se region pozicionira kao centar međunarodnih dešavanja, već i da Srbija istakne svoju ulogu kao lider u promociji igre, sporta, umetnosti i inovacija. EXPO 2027 biće ubedljivo najveći događaj u istoriji Srbije i celog regiona Zapadnog Balkana.

biznis.kurir.rs