EVO ZA KOJU GRUPU GRAĐANA JE NAJAVLJEN VEĆI POREZ: Razmišlja se i o penzionoj reformi kako bi se popravila budžetska situacija

Njegov najraniji i najzahtevniji zadatak biće sastavljanje budžeta za 2025. godinu

Shutterstock

Francuski premijer Mišel Barnije izjavio je u nedelju da neće podizati poreze većini poreskih obveznika, iako će najbogatiji morati da pomognu da se zatvori rupa u budžetu.

U subotu je predstavljena nova francuska vlada koju predvodi Mišel Barnije.

Njegov najraniji i najzahtevniji zadatak biće sastavljanje budžeta za 2025. godinu, u vreme kada se Francuska bori da obuzda rastući budžetski deficit.

- Neću nastaviti da dižem poreze Francuzima, ni najskromnijim, ni radnicima, ni srednjoj klasi. Ali ne mogu isključiti najbogatije iz nacionalnih napora da se popravi situacija - rekao je Barnije za televiziju Frans 2.

EPA Yoan Valat 

Barnije, koji je bio vodeći pregovarač EU o Bregzitu, takođe je rekao da je otvoren za promene Makronove penzione reforme, ali da bilo kakve promene ne bi trebalo da potkopaju finansije penzionog sistema.

Kao primer naveo je da želi da se bolje nosi sa teškoćama zaposlenih majki kroz njihovo dugogodišnje radno iskustvo i da je otvoren za predloge poslodavaca i sindikata.

Barnije je takođe obećao pragmatične mere za ograničavanje imigracije.

- Potreban nam je evropski odgovor. Moramo da delujemo i kod kuće - rekao je Barnije.

- Moramo da postanemo oštriji po pitanju imigracije.

biznis.kurir.rs/seebiz