Foto: Printscreen/RTRS

LUKA PREPOZNAO POTENCIJAL RODNOG KRAJA I OSTAO Mladi inženjer osnovao zadrugu: Ovo je ključ poslovanja

Moj biznis

Ostanak u Republici Srpskoj i pokretanje vlastitog posla, vodilja je mladog inženjera poljoprivrede Luke Vračara iz Ribnika.

Sa željom da pokrene proizvodnju, osnovao je Poljoprivrednu zadrugu. Za sada proizvodi beli luk, a u planu su i druge kulture.

Plodna zemlja, rodna godina i odgovarajuća mehanizacija, bez znanja stečenog na fakultetu, ne bi bili dovoljni za uspešan posao. Zbog dobrog roda belog luka, mladi inženjer Luka Vračar odlučio je da širi proizvodnju.

foto: Printscreen/RTRS

- Odrastao sam na selu i uvek je bila tu poljoprivreda. Kao mali sam s dedom i sa svojima radio. Cilj je da širim nešto novo, da se novo postavlja, tako da su moje sve ideje proizišle sa fakulteta i zadruga i beli luk pa još i neki drugi projekti - naveo je Vračar.

Na sedam hektara sledi setva belog luka. Koristeći savremenu mehanizaciju jer, kaže, modernizacija poslovanja je ključ uspjeha.

- Tu spada linija za raščenjavanje luka, gde je neuporediv učinak mašina i ljudi koji bi trebalo da urade recimo za sat vremena. Očekujemo ovih dana nabavku nove sejačice - kaže Luka.

foto: Printscreen/RTRS

Luki je najveći podstrek deda koji se godinama bavi poljoprivredom i na unuka prenosi iskustva. Da bi mu pomogao, poklonio mu je zemlju.

Poljoprivredna proizvodnja koju je pokrenuo Luka, dokaz je da se uz školovanje, podršku porodice i rad može napraviti uspešan posao u rodnom kraju.

Da su želje ostvarive, pokazuje priča o Luki, uspešnom mladom poljoprivredniku, koji je prepoznao potencijal rodnog kraja u kojem je ostao da ostvari svoje snove.

Kurir.rs/RTRS

Preneo: R.J.