Foto: Shutterstock

dobre vesti

NOVA POMOĆ DRŽAVE, A DOBIJA JE SAMO JEDNA GRUPA ĐAKA! Izdvojeno 10 miliona dinara za bolje uslove rada, a evo o čemu se radi

Novčanik

Ministarstvo prosvete uputilo je javni poziv srednjim školama za podnošenje prijava za dodelu finansijskih sredstava radi unapređenja uslova rada učeničkih zadruga u srednjim školama.

U saopštenju se navodi da je ove godine za te svrhe opredeljeno deset miliona dinara, što je za 25% više sredstava u odnosu na prethodnu godinu.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović istakla je da su učeničke zadruge važan deo obrazovno-vaspitnog rada u školama, jer razvijaju potencijal i radne navike učenika, preduzetničke sposobnosti i svest o vlastitim interesovanjima i mogućnostima.

foto: Kurir televizija

Takođe, kako je dodala, učeničke zadruge omogućavaju da učenik slobodno vreme provede organizovano, kreativno, korisno i rekreativno. Ona je objasnila da zadruge ostvaruju i ekonomsku dobit, s tim da ona nije dominantna, i objasnila da je njihova primarna uloga da se kroz dobro poslovanje realizuju i dobre vaspitne vrednosti.

Angažovanje u učeničkoj zadruzi je timski rad učenika, nastavnika, ali i roditelja, pri čemu doprinosi jačanju saradničkih odnosa, rešavanju problema i povećanju pripadnosti školi, predočila je Đukić Dejanović i dodala da se time jača i vaspitna uloga škole, što i jeste namera Ministarstva.

U osnovnim i srednjim školama u Srbiji ima 139 učeničkih zadruga. Tokom prošle godine osnovano je devet novih, dok je u prvih šest meseci ove godine sa radom počelo još njih deset – šest u srednjim i četiri u osnovnim školama.

Ministarstvo prosvete svake godine podržava rad učeničkih zadruga dodelom sredstava za nabavku opreme, mašina i materijala za rad. U toku je javni poziv za srednje škole, dok će za osnovne škole biti raspisan u narednom periodu, ističe se u saopštenju Vlade.

Kurir.rs/Ekapija/Prenela S. Č.