Foto: Promo

POSLEDNJI MOMENAT ZA SPAS ČUVENOG JADRANSKOG BISERA: Bliži se katastrofa, Crnogorci uplašeni, ako se odmah ne reaguje biće kasno

InfoBiz

Ekolog iz Ulcinja Dželal Hodžić upozorio je da je poslednji momenat za spašavanje Ade Bojane inače će, kaže, Crna Gora za koju godinu ostati bez ovog morskog bisera.

Hodžić je pozvao Morsko dobro i Opštinu Ulcinj da odmah pozovu stručnjake na lice mesta da bi ovaj dugogodišnji problem bio rešen. Erozije na ovom području je bilo i tokom ovog leta, a situacija se pogoršala naglo pre dve sedmice.

– Voda je došla skoro do kućica. Početkom leta je bila na nekih 20-30 metara, a sada je plaža sve više u moru. More čini svoje, pogotovo kad je jugo – kaže Hodžić.

Prema rečima Hodžića, kad krene da duva jugo, talasi u ovom delu plaže su nemilosrdni.

– Trajno rešenje je ključno, ali se neki eksperimenti moraju praviti. Valja uraditi makar nešto, da se spasi što se spasiti može. Ovo je zadnji momenat jer dolazi zima, a ne znam ni u kakvom stanju ćemo dočekati proleće – kazao je Hodžić.

Mora se, ukazao je, uspostaviti saradnja političara i eksperata za ovu oblast, piše Tanjug.

– Profesor Mihailo Burić, ugledni hidrolog, pisao je ranije da Crna Gora ima dovoljno stručnjaka da reši ove probleme, ali da ih niko ne konsultuje.

Zato pozivam Morsko dobro i opštinu Ulcinj da odmah pozovu stručnjake na licu mesta i da rešimo ovaj dugogodišnji problem – zaključio je Hodžić, preneo je portal RTCG.

Biznis Kurir.rs/BizPortal