Foto: Shutterstock

STARICA KAMENOM OD MILION DOLARA PODUPIRALA VRATA! Nije ni slutila da joj pod nogama leži PRAVO BOGATSTVO

Novčanik

Kamen težak 3,5 kilograma svojevremeno je pronašla starija žena u koritu potoka na jugoistoku Rumunije, donela ga kući i upotrebila kao podupirač za vrata.

Ispostavilo se da je u pitanju jedan od najvećih netaknutih komada ćilibara na svetu, prema izveštaju El Paisa. I vredi oko milion evra – oko 1,1 milion dolara.

Ćilibar je smola drveta stara milionima godina. Vremenom, visoko viskozna supstanca se fosilizira u čvrst materijal tople nijanse koji je široko poznat kao dragi kamen.

U Rumuniji, komadi ćilibara se mogu naći oko sela Kolti u peščari na obalama reke Buzau, gde se kopao od 1920-ih. Poznat kao rumanit, ovaj ćilibar je poznat i cenjen zbog širokog spektra dubokih, crvenkastih nijansi.

Starija žena koja je pronašla ovaj grumen rumanita živela je u Koltiju, vrlo skromno, a koristila ga je kao kućni prag, navodi Science alert.

Nakon što je žena umrla 1991. godine, rođak koji je nasledio njen dom posumnjao je da bi ovaj kamen mogao da bude više nego što se na prvi pogled čini. Saznavši šta je u pitanju, prodao je ćilibar rumunskoj državi, koja je dala da ga procene stručnjaci u Istorijskom muzeju u Krakovu u Poljskoj.

Prema njima, ćilibar je verovatno star između 38 i 70 miliona godina

-Njegovo otkriće predstavlja veliki značaj i na naučnom i na muzejskom nivou- rekao je za El Pais Danijel Kostače, direktor Pokrajinskog muzeja Buzau.

Klasifikovan kao nacionalno blago Rumunije, grumen je od 2022. u Pokrajinskom muzeju Buzau – okrugu u kojem je i pronađen.

Biznis Kurir.rs/BizPortal