Foto: Shutterstock

OKO 150.000 TONA OVOG SRPSKOG BRENDA IDE U RUSIJU I EU: Voćarima pune ruke posla, biće dovoljno i za izvoz

Novčanik

Na plantažama jabuka uveliko traje berba, započeta još početkom avgusta zbog tople i sušne klime.

Do sada je obrana sorta gala. U toku je berba sorti zlatni delišes, crveni delišes, jonaprinc, greni smit. Potom dospevaju sorte fudži, breburn, ajdared, pa određene klupske sorte jabuka, kao što je pink ledi.

Predsednik Asocijacije Srbija does apples Gojko Zagorac izjavio je da će prinos biti niži nego lane, ali da je kvalitet jabuka dobar pa će proizvođači koji budu imali dobar rod biti zadovoljni na kraju sezone.

- Jabuke su dospele znatno ranije nego proteklih godina. Usled velikih vrućina i nekoliko toplotnih talasa koje smo imali u proteklih nekoliko meseci, na nekim plantažama su voćari imali problem sa bojom kod obojenih sorti: gala, crveni delišes, breburn, jonaprinc, ali uopšteno kvalitet je dobar - rekao je Zagorac.

foto: Shuttestock

Kilogram jabuka na veliko 50 dinara

Voćari koji nemaju uslov da jabuke čuvaju, kažu da nisu zadovoljni cenom jabuka na veliko, koja se kreće od 42 do 50 dinara.

- Otkupljivači koji nose jabuke u hladnjače i prodaju ih tokom zime nude najviše 50 dinara, što je niska cena, imajući u vidu da će prinosi u svim voćnjacima biti niži nego lane. Kilogram jabuka na veliko trebalo bi da košta oko 60 dinara. Ove godine zbog vrućine i suše najteže je bilo sačuvati rod od bolesti i taj trošak za hemijske preparate, uz dnevnice sezonskim radnicama, predstavlja najveći izdatak - rekao je voćar iz Neština Kosta Stakić.

- Mada će jabuka biti manje, za domaće potrebe ćemo ih imati dovoljno, jer godišnje nam treba od 200.000 do 250.000 tona jabuke. Zato će dobar deo, kao i ranijih godina, otići u izvoz - kaže Zagorac i dodaje:

- Jabuka od prošle godine nema u skladištima, jer su sve prodate. Prošle sezone (avgust 2023 - jul 2024) izvezli smo 155.000 tona jabuke u vrednosti od 112-113 miliona evra. Prosečna cena po kilogramu bila je u izvozu 0,73 evra. Po kojoj ceni će se ove godine jabuke prodavati, još je rano govoriti, jer kupoprodaja jabuka obavlja se u kasnu jesen, zimu i rano proleće, pa se jabuke sa plantaža sada lageruju u hladnjače. Protekle sezone najviše smo ih prodali u Rusku Federaciju (35%), zatim na tržište Bliskog istoka, Evropske unije i Velike Britanije. Ove sezone će se sigurno nastaviti rast izvoza na tržišta Bliskog istoka, Evrope itd.

biznis.kurir.rs/Dnevnik