Foto: Shutterstock

dobrovoljno otpuštanje

ZA 2 GODINE RADNOG STAŽA OTPREMNINA I DO 4.500 €! Radnici ove kompanije razočarani, a nekima će biti isplaćeno i po 40.000 €!

InfoBiz

Rumunska Dacia započela je program tzv. dobrovoljnog otpuštanja, a sve zbog reorganizacije kompanije koja će započeti 1. oktobra.

Naime, program dobrovoljnog otpuštanja zasnovan je na tome da se zaposlenima isplate određena novčana sredstva proporcionalna njihovom stažu u fabrici. Radnici koji žele da se prijave na ovaj program imaće priliku za to do 20. septembra.

Prema informacijama koje su poslate zaposlenima Dacije, najniži iznos dobijaju ljudi s iskustvom od dve godine i njima će biti isplaćeno oko 4.500 evra.

Veliki iznos novca će dobiti oni koji imaju radni staž od 12 do 16 godina u kompaniji – oko 30.000 evra, a najviše novca će dobiti zaposleni sa 16 i više godina radnog staža – oko 37.000 evra.

Kako je naglašeno, kompanija se odlučila na ovaj potez u sektorima gde je proizvodnja robotizovana, ali i u onim sektorima gde je smanjena aktivnost radnika.

Dacia će ove godine završiti proizvodnju modela Jogger, a nakon toga će ući u proizvodnju modela Bigster.

Samo 3,2 vozila po zaposlenom

„Fabrika je modernizovala dobar deo proizvodnih aktivnosti uz pomoć industrijskih robota, što dovodi do potrebe smanjenja broja zaposlenih“, piše rumunski Profit.

foto: Shutterstock

Rumunija ima jedan od najnefikasnijih odnosa između broja zaposlenih u automobilskoj industriji i količine proizvedenih automobila po zaposlenom.

Dve fabrike automobila u Craiovi i Mioveni imaju godišnju proizvodnju od 3,2 vozila po zaposlenom, što je ispod proseka EU od 5,4 vozila. Takođe, Rumunija spada među zemlje s najviše zaposlenih u automobilskoj industriji s ukupno 160.000 radnika.

Kompaniji Dacia ovo nije prvi program tzv. dobrovoljnog otpuštanja, a poslednji sličan realizovan je 2022. godine.

Biznis Kurir.rs/BIZLife