Foto: Vlada Republike Srbije

pozitivno

OTVOREN FORUM ZA EKONOMSKU SARADNJU SA KINOM! Predstavljeno 150 firmi iz Kine i 80 iz Srbije, a ovo je bilo centralna tema

InfoBiz

Ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić otvorio je danas u Beogradu Forum za ekonomsku i trgovinsku saradnju Srbije i Narodne Republike Kine (Šandong regije) sa predsednikom Stalnog komiteta Narodnog kongresa provincije Šandong Lin Vuom, kao i sa ambasadorom Kine u Srbiji Li Mingom.

Ovaj forum organizovala je Narodna Vlada provincije Šandong-a zajedno sa Privrednom komorom Srbije.

- Sveukupan dugogodišnji rad Vlade Republike Srbije i Narodne Republike Kine i obostrano poverenje građeno godinama, rezultirali su rastućim ekonomskim i trgovinskim odnosima i partnerstvom koje prevazilazi strateško i prerasta u zajednicu Srbije i Kine - naglasio je ministar.

foto: Vlada Republike Srbije

Ristić je istako da ovakvi susreti potvrđuju uspešnost kako bilateralnih odnosa dveju zemalja, tako i trgovinskih odnosa, budući da je Kina jedan od najznačajnijih ekonomskih partnera Srbije i jedan od najvećih investitora u srpsku privredu.

- Sporazum o slobodnoj trgovini koji je stupio na snagu 1. jula 2024. godine jedan je od najvećih pokazatelja uspešnih dijaloga i zajedničke budućnosti kojoj stremimo - zaključio je ministar.

Tokom konferencije predstavljeno je gotovo 150 kompanija iz Kine, kao i više od 80 kompanije iz Srbije. U okviru programa predstavljen je investicioni potencijal Srbije, kao i strategija industrijskog razvoja kineske provincije Šandong.

Pored toga, definisani su potencijali i za dalje osnaživanje ekonomske saradnje Srbije sa provincijom Šandong, kao i sa celokupnom NR Kinom.

Kurir Biznis