Foto: Đorđe Krstić

KINEZI GUTAJU SRPSKE PROIZVODE Ministar Momirović: "Uhvatili smo zalet i pozitivni rezultati u narednim mesecima neće izostati"

InfoBiz

Sastanak u Sjamenu sa rukovodiocima vodećih maloprodajnih lanaca u Kini je bio jako dobar i sada je vreme da ono što smo ispregovarali kroz Sporazum o slobodnoj trgovini sa NR Kinom prenesemo i na konkretne proizvode iz Srbije koji moraju da nađu svoje mesto na ovom najvećem tržištu na svetu, izjavio je ministar trgovine Tomislav Momirović nakon sastanka sa rukovodiocima vodećih maloprodajnih lanaca u Sjamenu u Kini.

- Praktično pravo iz aviona posle dvadeset sati putovanja došao sam ovde na sastanak u Sjamenu u Kongresnom centru. Interesovanje za srpske proizvode u Kini je zaista veliko, pre svega kineski distributeri i maloprodajni lanci su zainteresovani za naše voće, povrće, mesne prerađevine, meso i ja mislim da su to dobre informacije za naše privrednike. Mi imamo rast izvoza u poslednjih deset godina koji je zaista respektabilan, ali moramo da damo i dodatnu podršku kako bi i u narednim godinama videli još veću trgovinsku razmenu. Moramo da podržimo pre svega našu poljoprivredu, naravno i našu prehrambenu industriju i zato smo ovde u Kini. Nema više velike političke priče, samo konkretni rezultati, veća trgovinska razmena veći prihod za naše poljoprivrednike - rekao je ministar trgovine Tomislav Momirović.

foto: Đorđe Krstić

On je naveo da ako pogledamo objektivno, od primene Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i NR Kine prošlo je malo vremena, manje od dva meseca. Ali ono što je činjenica je da naša trgovinska razmena raste, da sve više ljudi izvozi na ovo tržište i da ovo tržište samo po sebi „guta“ sve više evropskih pa i srpskih proizvoda.

Momirović je dodao da moramo da se udružimo i damo podršku našim privrednicima i poljoprivrednicima, kako bi našli svoje mesto na ovom tržištu jer u Kini svaki veći grad ima više od deset miliona stanovnika:

- Mi moramo da nađemo niše koje maksimiziraju naš interes i ja mislim da smo na neki način, ne mogu da kažem tek krenuli, ali da smo uhvatili pravi zalet i da pozitivni rezultati u narednim mesecima i narednim godinama neće izostati - zaključio je ministar Momirović.

Biznis.kurir.rs