Foto: Shutterstock, Beta/Saša Đorđević, Dejan Krsmanovic / Alamy / Alamy / Profimedia

MLADI BRAČNI PAROVI MASOVNO HRLE U OVA SRPSKA SELA: Evo u kom mestu se najveći broj skućio - Šokiraće vas cifra!

Nekretnine

Najviše porodica, 90 familija, skućilo se u Bačkom Petrovom Selu, u opštini Bečej, a na drugom mestu je selo na severu Bačke u opštini Kanjiža – Horgoš, gde je novi dom našlo 50 mladih porodica.

Ovo pokazuju podaci Ministarstva za brigu o selu, koje već tri i po godine na javnom konkursu sprovodi projekat dodele novca – do 1,2 miliona dinara za kupovinu kuća porodicama koje žele da se skuće u seoskim područjima širom zemlje.

Podaci tog ministarstva pokazali su još, kada je Vojvodina u pitanju, da je Sombor najviše privlačan za familije kojima je potreban dom, jer je u tom gradu dodeljeno 187 kuća, a odmah iza Sombora je varošica Bačka Palanka, gde je dom našlo 166 familija. Isti izvor navodi da posle Bačkog Petrovog Sela i Horgoša sledi Mol u ađanskoj opštini, gde se skućilo 47 porodica, pa Srpska Crnja, gde su ključeve dobile 44 porodice.

Ove godine obezbeđena je ista suma novca kao i lane, pola milijarde dinara, ali je rebalansom svota bila uvećana.

– Od početka ove godine useljeno je 450 kuća i interesovanje ne jenjava, jer stručne službe ministarstva trenutno obrađuju novih 150 zahteva – kazala je v. d. pomoćnika ministra za brigu o selu Tijana Nešić i navela da se očekuje rebalansom budžeta još para za ovu namenu. Ove godine obezbeđena je ista suma novca kao i lane, pola milijarde dinara, ali je rebalansom ta svota bila uvećana. Dok god bude zahteva mladih za kuće na selu, biće i novca za njih.

foto: Shutterstock

Za tri i po godine otkako je Ministarstvo za brigu o selu počelo projekat dodeljivanja novca za kupovinu kuća na selu, širom naše zemlje krov nad glavom je našlo 3.100 porodica, od kojih je malo više od polovine steklo dom u Vojvodini. Što se tiče interesovanja po vojvođanskim okruzima, skoro podjedanko su mladima privlačni i Zapadnobački i Južnobački okrug, s tom razlikom što je u zapadnoj Bačkoj krov nad glavom našlo 497 porodica, a u južnoj Bačkoj 466 famijila. Potom slede okruzi u srednjem Banatu, gde je prodato 436 kuća, i severnom Banatu, gde je dodeljeno 415 kuća sa okućnicom.

Srem i sever Bačke najmanje privlačni

Najmanje zainteresovanih mladih je za porodični život u Sremu, pošto je u sremskim selima gnezdo svilo svega 240 porodica. Još manje im je primamljiv južni Banat. U tom kraju odlučilo je da živi svega 106 porodica, dok se na severu Bačke skućilo samo 86 familija.

Prema podacima poslednjeg popisa Republičkog zavoda za statistiku, u Srbiji ima 123.000 praznih seoskih kuća. Pravilo javnog konkursa i uredbe, podseća ministarstvo, jeste da potencijalni kandidati za kupovinu seoske kuće sa okućnicom sami pronalaze nekretninu, za koju je stručno lice lokalne samouprave na teritoriji na kojoj se kuća nalazi procenilo da je uslovna za život i u okvirima propisane vrednosti.

Biznis.kurir.rs/DNEVNIK