Foto: Shutterstock

AKO VAS POLICIJA UHVATI SA PRLJAVIM AUTOM MORATE DA PLATITE KAZNU: U ovom gradu je dozvoljeno voziti samo bele automobile

InfoBiz
> 14:49h

Ašgabat često nazivaju belim gradom jer se sve nove zgrade od 2000. godine grade od belog mramora.

Ako se provozate glavnim gradom Turkmenistana, verovatno ćete zapaziti kako je većina automobila na ulici bele boje. Ovo nije slučajno. Još 2018. godine donesen je pravilnik prema kojem je vožnja u crnim i jarko obojenim automobilima zabranjena po glavnom gradu Ašgabatu.

Niko nije objasnio zašto je donesena ova bizarna odluka, iako mnogi tvrde da je povezan s praznovernošću bivšeg turkmenistanskog predsednika Gurbangulyja Berdymukhammedova. On, naime, veruje da bela boja donosi sreću.

Ne samo da je većina automobila na ulici bele boje – nekim izmenama dopuštaju se i srebrni i zlatni limeni ljubimci, već oni moraju biti besprekorno čisti. Uhvate li vas policija na ulici s prljavim automobilom moraćete platiti novčanu kaznu.

Ašgabat često nazivaju belim gradom jer se sve nove zgrade od 2000. godine naovamo grade od belog mramora. Štaviše, turkemnistanski glavni grad drži rekord za najveću koncentraciju zgrada od belog mramora u svetu.

(Kurir.rs/Pun Kufer)