Foto: Instagram Printscreen

na 24. Kineskom međunarodnom sajmu investicija i trgovine (CIFIT)

MINISTARKA MESAROVIĆ U KINI: Otvorila naš Nacionalni paviljon i pozvala kineske investitore da ulažu u Srbiju

InfoBiz
> 08:39h

Ministarka privrede Adrijana Mesarović svečano je danas otvorila u Sjamenu na 24. Kineskom međunarodnom sajmu investicija i trgovine (CIFIT) Nacionalni paviljon Srbije i pozvala kineske investitore da ulažu u Srbiju.

"Srbija svakim danom pokazuje da su njena vrata otvorena za prijatelje iz Kine, za koje smo ujedno i vrata Evrope", rekla je Mesarović koja je zajedno sa zvaničnicima provincije Fuđijen i ministarstva trgovine presekla vrpcu i otvorila srpski paviljon.

Mesarović je naglasila da je CIFIT prilika da pokažemo punu lepotu i sadržajnost ponude srpske privrede, poljoprivrede, turizma i drugih grana koje su veoma atraktivne za saradnju.

"Istovremeno, kao zemlja koja je na prošlom CIFIT-u bila počasni gost, imamo obavezu da nastavimo da budemo primer celoj Evropi kako treba razvijati svoje privredne kapacitete, kako na zapadu tako i na istoku ", rekla je ona. Mesarović je naglasila da CIFIT u agendi Vlade Srbije predstavlja nezaobilazni događaj ne samo zato što je to jedan od najvećih investicionih sajmova na svetu već i zato što smo "ovde među svojim prijateljima, kojima se uvek istinski radujemo".

"Paviljon naše Srbije koncipiran je kao mesto na kojem ćemo još jednom dati snažnu potvrdu našeg čeličnog prijateljstva, sporazuma o zajedničkoj budućnosti, putem novog privrednog zamaha koji nam daje Ugovor o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine, koji nam otvara tržište od 2,4 milijarde ljudi", rekla je Mesarović i naglasila da je šansa za budućnost i ono na šta smo neizmerno ponosni.

Ona je takođe rekla da su lideri dve zemlje, kineski predsednik i predsednik Srbije vizionari koje diplomatska mudrost vodi ka dobrobiti naših naroda. Podsetila je da su pre godinu dana, na tom istom mestu, na Paviljonu Srbija koji je proglašen za najbolji, predstavljeni veliki projekti poput BIO4 kampusa, inovacionog distrikta u Kragujevcu i mape održivih investicija.

"Ove godine, akcenat stavljamo na investicione prilike nastale kao rezultat potpisanog sporazuma o slobodnoj trgovini, koji stvara ambijent za uvoz sirovina i polu - gotovih proizvoda iz Kine pod povoljnim uslovima, a koje bi zatim, transformacijom u gotove proizvode, uz dodatak vrednosti od preko 51 odsto mogle dalje izvoziti na tržišta sa kojima Srbija ima potpisane slične sporazume. To su zemlje EU, EFTA, CEFTA, Turska, Velika Britanija, Evroazijska unija Egipat, a uskoro i UAE", rekla je ona.

Prema rečima ministarke privrede, investicije koje želimo da vidimo su "one koje će iskoristiti mogućnosti Sporazuma i time ostvariti rast koji srpsku privredu čini još jačom, budžet Srbije još većim, a ljude još zadovoljnijim i njihov životni standard još višim".

Podsetila da se Kina nalazi među pet naših najvećih ekonomskih partnera. "Naše čelično prijateljstvo i sveobuhvatna saradnja su dokaz da u ovim izazovnim vremenima na globalnom nivou, u svetu u kojem vladaju sive kalkulacije i bespoštedna borba za moć i poziciju, možete jedino da se oslonite na prave prijatelje, na one koji sa vama dele iste vrednosti, koji se bespoštedno bore za mir. I to su trajne vrednosti, koje su za nas imperativ", navela je ona,

Naglasila je da mi ne gradimo Srbiju za narednih pet godina već je gradimo da traje vekovima posle nas.

"U globalnim političkim vrtlozima, mi želimo da iskoristimo naše istorijske šanse za dobrobit našeg naroda. Saradnja sa Kinom je više od toga", kazala je Mesarović.

Ona je takođe zahvalila kineskom rukovodstvu na podršci koju daje Srbiji na očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta i naglasila da Srbija podržava princip "jedne Kine".

U Sjamenu je počeo 24. Kineski Međunarodni sajam investicija i trgovine, na kojem će se predstaviti učesnici iz 120 zemalja. CIFIT poseti i više od 120.000 ljudi. Nacionalni štand Srbije prošle godine proglašen je za najbolji.

Sjamen moderni grad, grad ostrvo, sa visokim ekološkim standardima, zelena oaza i velika luka u provinciji Fuđen ima više od pet miliona stanovnika. Provincija Fuđen, na jugoistočnoj obali Kine, je najrazvijenija u Kini, sa godišnjim rastom BDP od oko 10 odsto.

Kurir.rs