Foto: Shutterstock

KURIR SAZNAJE! UKIDA SE ZELENI KARTON ZA ULAZAK U OVE TRI ZEMLJE: Veliki rezultat srpskog predsedavanja Ceftom

InfoBiz
> 16:04h

Srbi neće više morati da kupuju zeleni karton za ulazak u Severnu Makedoniju, Moldaviju i Albaniju.

Ovaj trošak za građane Srbije, ali i državljane ostalih članica CEFTA sporazuma trebalo bi da se ukine, kaže za Kurir Zdravko Ilić, stručnjak za trgovinu uslugama u CEFTA Sekretarijatu u Briselu.

Srbija je iskoristila svoju ulogu predsedavajućeg Ceftom koju čine Albanija, Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija, Moldavija, Crna Gora i kada se usvoji ovaj predlog to će biti veliki rezultat srpskog predsedavanja.

foto: Michael Piepgras / Panthermedia / Profimedia, EPA/ Antonio Bat,, Shutterstock, AMSS Printscreen

Posedovanje zelene karte osiguranja danas je obavezno kada se ulazi i na teritoriju Rusije, Belorusije, Ukrajine, Turske, Izraela, Irana, Tunisa i Maroka.

- Plan nam je da u naredne dve godine skinemo administrativni trošak za zeleni karton u regionu koji imaju svi naši državljani prilikom ulaska, recimo, u Severnu Makedoniju. Iako već imaju uplaćeno osiguranje za svoj automobil, ipak moraju da izdvoje određeni novac. Pritom vi ne plaćate nikakvo osiguranje, već potvrdu da imate osiguranje - ističe naš sagovornik.

Ilić objašnjava da ako putujete, na primer, na Island preko Mađarske niko vam neće tražiti zeleni karton, ali ako hoćete u Grčku na more ne možete da prođete kroz Severnu Makedoniju bez ovog papira:

- Napravili smo plan i stavili ga na sto. Nadamo se da će on biti usvojen. Dali smo rok dve godine, ali mislim da bi to moglo da se dogodi i pre. U načelu je sve dogovoreno, a na predstojećem ministarskom sastanku u decembru bi trebalo sve da bude i zvanično potvrđeno.

Sve je počelo u Sofiji 2020. i ukidanje zelenog kartona nije bio predlog Sekretarijata već upravo jedne od vlada zemalja članica Cefte.

- Mi smo dalje analizirali stanje i razgovarali sa Evropskom asocijacijom za osiguranje vozila kako je moguće rešiti ovaj problem. U Srbiji je to deo registracije, ali nije u svim zemljama. Postoje strane kod kojih registrovan auto ne znači automatski i da je osiguran. Njihov sistem jednostavno tako ne funkcioniše - kaže Ilić.

Predlog je, kako tvrdi naš sagovornik, dogovoren u formi preporuke Zajedničkog odbora Cefte.