Foto: screenshot RTS

ONI ODRŽAVAJU ORGANSKU PROIZVODNJU OVOG KRAJA: Sve im ide od ruke, vratili se na svoja imanja i slobodne momente provode u polju

Moj biznis

Retki poljoprivrednici koji se bave organskom proizvodnjom na jugu Srbije, nailaze na brojne prepreke. Zbog toga u Udruženju „Lužničke rukotvorine" u Babušnici žele da pomognu kroz projekat „Ruke koje hrane".

Iako je zaposlena kao inženjer zaštite na radu, Milica svaki slobodan trenutak provodi na imanju svoje porodice u selu Resnik kod Babušnice. Uz podršku roditelja prerađuje organsko voće i povrće, koje uzgaja u bašti.

foto: Printscreen/RTS

- U pet plastenika gajimo povrće, papriku i paradajz, na tradicionalan način, principom organske proizvodnje. Bili smo u organskoj proizvodnji, ali zbog visokih cena plaćanja sertifikata, trenutno smo van nje - kaže Milica Ćirić iz sela Resnik.

Posle mnogo godina provedenih za volanom kamiona, na putevima širom Evrope, Zoran Ivanković odlučio je da se vrati u rodne Kambelevce i da se bavi stočarstvom. Njegova farma sa 130 ovaca i 40 koza poseduje sertifikat za organsku proizvodnju.

foto: Printscreen/RTS

- Tu se javlja problem što nema kome da se plasira to jagnje za koje dobijaš sertifikat. Sva moja jagnjad se prodaju kao obična. Nemamo klanicu koja bi uzela sertifikovanu jagnjad. Svi mi pomažu, mislim da je budućnost u ovom poslu, samo malo neke podrške kad bi moglo da bude - smatra Zoran Ivanković iz sela Kambelevci.

Da bi pomogli poljoprivrednicima, u Udruženju "Lužničke rukotvorine", uz podršku Evropske unije, pokrenuli su inicijativu da se povećaju izdvajanja iz budžeta, namenjena organskoj proizvodnji.

foto: Printscreen/RTS

- Ako znamo da je Babušnica bogom dana za proizvodnju organske hrane, treba da se zapitamo svi zašto naši poljoprivrednici se ne bave ovim vidom proizvodnje - navodi Karolina Stamenković iz udruženja "Lužničke rukotvorine".

FOTO: Printscreen/RTS
FOTO: Printscreen/RTS
FOTO: Printscreen/RTS
FOTO: Printscreen/RTS
FOTO: Printscreen/RTS

biznis.kurir.rs/RTS