Foto: Shutterstock

KAKO SE ISPLAĆUJU PENZIJE ONIMA KOJI NE ŽIVE U SVOJOJ KUĆI: Sve završava jedan papir, nekada je dovoljna i potvrda iz banke

Penzioner

Mnogi penzioneri zbog starosti i nemogućnosti da žive sami i brinu o sebi, pod stare dane odlaze u Dom za stare. Njihova deca, a i oni su često u nedoumici kako im se u tom slučaju isplaćuje penzija.

- Moj otac je smešten u ustanovu za stara lica. Da li može automatski njegova penzija da se isplaćuje na račun doma, a razliku u ceni ćemo mi deca da doplaćujemo - glasilo je pitanje jednog našeg sugrađanina iz Krnjeva.

Ako je penzioner smešten u dom za stara lica, bez obzira da li je u pitanju državni ili privatni dom, ili odluči da tamo ode, Fond može na račun te ustanove da uplaćuje penziju, pri čemu ne postoje nikakvi troškovi isplate. Uz Zahtev za isplatu na teritoriji Republike Srbije, treba da se dostavi rešenje o smeštaju u ustanovu sa instrukcijom o uplatnom računu ili ugovor o smeštaju u dom za stara lica, rekli su iz PIO Fonda.

- Ukoliko je korisniku Fond vršio isplatu penzije na tekući račun kod banke, potrebno je da uz Zahtev dostavi i potvrdu banke o saglasnosti sa promenom načina isplate penzija. Dokumentaciju Fondu može dostaviti i ustanova uz saglasnost penzionera. Na isti račun Fond uplaćuje i naknadu za pomoć i negu drugog lica, ako penzioner ima to pravo - naglasili su.

biznis.kurir.rs