Foto: Profimedia

U OVOJ ZEMLJI PENZIONERI UŽIVAJU KAO BOGOVI Jeftinije je nego što može da se zamisli, a razloga da se ovde provede starost je puno

Penzioner

Istorija Francuske, način života, prelepi pejzaži i ukusna hrana razlozi su zbog kojih je Francuska jedna od najposećenijih zemalja na svetu.

Ako ste ikada razmišljali o penzionisanju u Francuskoj, iznenadićete se koliko je to pristupačnije nego što mislite i lakše nego što ste možda zamišljali.

Mnogi Amerikanci su počeli da kupuju nekretnine u Francuskoj, neki koristeći povoljan kurs.

foto: Shutterstock

Ako ste oduvek želeli da živite kao turista u Evropi, Francuska bi mogla biti savršena prilika.

Ranije ove godine, CNTraveler je ocenio Francusku kao devetu najbolju destinaciju za penzionisanje u svetu, iza Ekvadora, Malezije, Paname i drugih. Navode da, izvan glavnih turističkih atrakcija poput Sen Tropea i Pariza, možete pronaći slične nekretnine koje su 34% jeftinije nego u SAD-u.

Jedan od primera je Monpelje, 30 minuta udaljen od plaže, gde moderni stanovi počinju od 160.000 dolara, prenosi Forbs.

foto: Profimedia

Amerikanci hrle u Francusku

Amerikanci sa nešto većim budžetom masovno hrle u Francusku. Blumberg izveštava da bogati Amerikanci izazivaju vrtoglavi porast cena nekretnina iznad 15 miliona dolara, nadmašujući London u poslednjih nekoliko godina, podstaknuti mogućnošću rada na daljinu.

Ovo su dugoročne investicije za vlasnike koji će tamo živeti nekoliko meseci godišnje, postajući imućni digitalni nomadi ili stanovnici dugoročno. Ovo predstavlja promenu u odnosu na prošlost, kada bi svoje domove posećivali samo tokom leta.

Možete posetiti bilo kojeg pružaoca zdravstvenih usluga u zemlji i zakazati pregled putem interneta, što znači da, ako vam zdravlje dozvoljava, možete nastaviti putovanja širom zemlje.

Američki penzioneri u Francuskoj mogu uživati u značajnim poreskim olakšicama. Zahvaljujući ugovorima između dve zemlje, možda ćete biti oslobođeni poreza na socijalno osiguranje, penzije i pasivne prihode. I dalje ćete morati da prijavite te prihode u Francuskoj.

Zdravstvena zaštita u Francuskoj je pouzdana i moderna, a cene su zakonski ograničene. Minimalna poseta lekaru ili zubaru košta oko 30 dolara, dok je cena pregleda kod specijalista ograničena na oko 50 dolara. Lečenje bolesti poput raka, srčanih bolesti, Parkinsonove bolesti, Alchajmerove bolesti ili demencije, besplatno je nakon postavljanja dijagnoze.

foto: Shutterstock

Možete se prijaviti u zdravstveni sistem nakon tri meseca od dobijanja vize, bez brige o starosnim granicama ili postojećim zdravstvenim stanjima.

Iako Francuska ne nudi vizu specifično za penzionere kao neke druge zemlje, dugoročne vize je relativno lako dobiti, a birokratiju je moguće savladati. Mnogi Amerikanci apliciraju za VLS-TS dugoročnu boravišnu vizu (carte de séjour).

Prema CNTraveler-u, potreban vam je minimalan mesečni prihod od penzije od 1.073 dolara individualno, a 1.666 dolara za par.

Viza se mora obnavljati svake godine, ali se može produžiti na dugoročne vize koje važe pet ili 10 godina. Potrebno je da aplicirate u roku od tri meseca pre planiranog dolaska u Francusku.

biznis.kurir.rs/Forbes