Foto: Shutterstock, Ilustracija

SRBI ODUŠEVLJENI CENAMA KVADRATA NA OVIM ELITNIM MESTIMA U BEOGRADU: Prolaze povoljnije nego što su mislili, a imaju čist LUKSUZ!

Otkrijte razlike u cenama stanova na elitnim lokacijama Beograda, od Vračara i Senjaka do Beograda na vodi i Starog grada. Saznajte gde možete naći najjeftiniji kvadrat i koliko dostiže cena najskupljih nekretnina u prestonici.

Nekretnine

Čak i najjeftniji kvadrati na najskupljim lokacijama u gradu, za većinu građana su pravo malo bogatstvo. Bilo da je reč o novim naseljima, poput Beograda na vodi, ili Vračaru, cene su paprene. Ipak, razlike između najpovoljnijih i najskupljih kvadrata na elitnim lokacijama idu i do 6.000 evra.

Cene stanova u Srbiji u poslednje dve godine letele su u nebo. Promet nekretnina je sada u blagoj stagnaciji, a visoke cene su uglavnom „zabetonirane“ na onom nivou nakon poskupljenja.

Prosečna cena kvadrata u Beogradu prema podacima Republičkog zavoda za statistiku je 2.430 evra za novogradnju i 2.070 za starogradnju.

Odlučili smo da uporedimo razliku između najjeftinijih i najskupljih kvadrata u naseljima širom Beograda koja važe za elitna.

foto: Shutterstock

Na Vračaru najjeftiniji kvadrat oko 3.000 evra

Čubura, smeštena u srcu Beograda, jedan je od najšarmantnijih i najautentičnijih delova prestonice. Ovo je ujedno i „najjeftiniji“ deo Vračara. Prema podacima sa jednog sajta za oglašavanje, prosečno oglašena cena kvadrata na Čuburi iznosi 3.092 evra. U poređenju sa drugim delovima Vračara Čubura praktično beleži povoljnije cene.

Sa druge strane, najskuplji kvadrat, kada je o Vračaru reč, prodaje se u delu koji poznat kao Neimar. Kvadrat košta 3.822 evra. Nešto jeftinije je na istočnom delu ove opštine, gde kvadrat košta 3.774 evra.

Naravno, postoje i ekstremni primeri vračarskih nekretnina, u kojima cena kvadrata može da dostigne i 6.500 evra.

foto: Shutterstock

Beograd na vodi: Povoljan kvadrat od 4.230 evra

Ovo naselje pored vode koje pripada opštini Savski venac, izdvojilo se kao deo grada za kojim je na početku vladalo veliko interesovanje. Osim okolnosti pod kojima je Beograd na vodi izgrađen, kritike su stizale i na račun kvaliteta izgrađenih stanova. Kako bilo, sudeći po cenama stanova, reč je o lukusuznim nekretninama.

Sudeći po oglasima, prosečna cena najjeftinijih stanove kreće se u rasponu od 250.000 do 280.000 evra. Kao povoljna ponuda i to ograničenih stanova reklamira se ona u kojoj je kvadrat 4.230 evra. Uglavnom je reč o stanovima površine 60 kvadrata. Ako bi kupac želeo da iskoristi ovu ponudu koja važi za povoljnu, za stan bi morao da iskešira više od 250.000 evra.

Sa druge strane, podaci iz prvog kvartala ove godine pokazuju da je najskuplji stan upravo prodat u Beogradu na vodi. Reč je o nekretnini površine 188 kvadrata čija je cena iznosila neverovatnih 1.226.888 evra. Kada je reč o najskupljem kvadratu – bio je 10.350 evra.

Pogledajte stanove u Beogradu na vodi ovde.

foto: Shutterstock

Na Senjaku cene od 2.600 evra

Još jedno od naselje koje pripada opštini Savski venac, a važi za elitno jeste Senjak. Reč je o kraju koji je poznat kao otmen, u kom su smeštene vile i ambasade. Sudeći prema oglasima, najpovoljniji kvadrati na Senjaku jeftiniji su od onih, na primer, vračarskih. Moguće je pronaći i stan čiji je kvadrat oko 2.600 evra, što se donekle uklapa u prosek. U dobrom delu oglasa zastupljena je cena od 3.000 evra po kvadratu, pa naviše.

Kada je o skupljim nekretninama reč, dominiraju one čije se cene kvadrata kreću u proseku oko 7.000 evra. Reč je o penthausima i stanovima velike kvadrature.

Na Dedinju kvadrat do 5.000

U blizini Senjaka je još jedino elitno naselje – čuveno Dedinje. Reč je o jednom od najstarijih delova Beograda. Cene povoljnih kvadrata na Dedinju, prilično su slične onima na Senjaku. Tako je među oglasima moguće naći kvadrate za oko 3.000 evra, čak i manje u pojedinim slučajevima.

Između 4.500 i 5.000 evra kreću se cene skupljih dedinjskih kvadrata. Ovo se odnosi na novoizgrađene stanove, penthause i manje kuće.

foto: Shutterstock

Opština Stari grad među najskupljima

Imajući u vidu da se nalazi u strogom centru Beograda, stanovi u opštini Stari grad godinama izbijaju na vrh liste najskuplje prodatih kvadrata. Prema infromacija sa jednog sajta za oglašavanje, prosečno vreme trajanja oglasa je 71 dan, odnosno tom brzinom se prodaju stanovi.

Jeftiniji stanovi na teritoriji Starog grada koštaju oko 3.600 evra po kvadratu i to su mahom nekretnine u starogradnji.

Na oglasima se mogu naći i stanovi od 6.000 evra po kvadratu pa naviše. To su ujedno najskuplji primeri kada je o Starom gradu reč. Svakako u najpoznatijem delu Starog grada – Dorćolu, cene kvadrata nekretnina kreću se u proseku oko 3.500 evra. Primeri najskupljih su u istom cenovnom rangu, kao i o ostatku opštine.

BiznisKurir/Sasomange