Foto: RINA

NA SAJMU 'BELOG MRSA' KOD ČAČKA I NAJSKUPLJI SIR NA SVETU: Pravi se od magarećeg mleka, u ponudi zgoreli kao i onaj sa tartufima

Ovo je najveći sajam "belog mrsa" u Srbiji, izložen čak i magareći sir: Manifestacija "Mlečni put" u selu Gornja Gorevnica kod Čačka zakazana za sledeći vikend, koncert će održati Tanja Savić

InfoBiz

Najveći sajam mleka i mlečnih proizvoda u Zapadnoj Srbiji po treći put održava se u selu Gornja Gorevnica kod Čačka, 7. i 8. septembra. Manifestacija nazvana 'Mlečni put' od velikog je značaja za sve koji se bave stočarstvom, ali i preradom mleka u Srbiji.

- Ova manifestacija treba da služi opštem razvoju našeg sela. Svedoci smo da se srpsko selo večito borilo sa krizama i problemima, a bore se i dan danas. Ova manifestacija je veoma značajna za razvoj stočarstva, jer sela do sada mala domaćinstva nisu mogla da opstanu, i ljudi su odlazili iz sela i odustajali od bavljenja poljoprivredom i stočarstvom - kažu za RINU organiaztori.

U Domu u centru sela biće upriličena izložba posvećena belom mrsu na kojoj će se predstaviti preko 30 izlagača, sa više od 50 različitih proizvoda od mleka. Mnogi će moći prvi put da vide a i da kupe zgoreli sir, dimljeni sir, duvan sir, rolovani kajmak, sir sa tartufima a biće izložen i najskuplji sir na svetu od magarećeg mleka.

foto: RINA

- Imaćemo šta da vidimo, oprobamo i okusimo, od kravljih i kozjih sireva, sireva sa raznih meridijana, severa, juga, istoka i zapada naše zemlje a stižu nam prerađevine iz regiona. Sjenički punomasni sir spada u kvalitetnije na našem podneblju, zlatiborski, staroplaninski, suvoborski, sremski, kupreški i pirotski su sirevi jako cenjeni na svakoj trpezi. Videćemo i degustirati razne specijalitete, verujemo da nećete odoleti uštipcima sa kajmakom, kačamakom sa sirom ili pavlaci sa vrućom projom, dodaju organizatori.

Na ovoj manifestaciji koncert će održati velika regionalna muzička zvezda, Tanja Savić.

biznis.kurir.rs/RINA