Foto: Shutterstock

ZBOG KLIME GRAĐANIMA 'EKSPLODIRALI' RAČUNI ZA STRUJU: Čedu oblio hladan znoj kad je otvorio sanduče i video šta ga čeka!

Novčanik

Julski računi za struju stigli su građanima Srbije, ali ih je šokirala cifra koju su ugledali kada su otvorili koverte. Naime, ukupan iznos za plaćanje uvećan je od 1.000 do 2.000 dinara, jer su neprestano morali da koriste klima-uređaje.

Budući da je sedmi mesec ove godine do sada bio najtopliji, neizbežno je bilo da ih u sandučetu sačeka račun za struju koji moraju da plate znatno više, neki čak i duplo, u odnosu na prethodni mesec.

Kako se ni u avgustu temperatura nije spustila, građane ne treba da iznenadi činjenica da će i za osmi mesec morati da izdvoje više novca za plaćanje ove dažbine.

U domaćinstvima bi trebalo da se povede računa o zelenoj zoni, iz koje ne bi smelo da se olako prelazi u plavu, a još manje u onu najskuplju - crvenu, da ne bi doživeli još veći šok od toplotnog.

foto: Thinkstock

- Potrošio sam 50 odsto više od prosečnog računa. Kada mi je normalna potrošnja, ispod republičkog proseka sam i do 70 odsto. Daleko manje smo sada uključivali šporet i rernu zbog velikih vrućina, ali potrošnja je ogromna. Inače u proseku plaćam 2.300 dinara ili oko 200 kilovata mesečno, a sad je bilo čak 430 - ističe Čeda sa Dorćola.

Stručnjaci ističu da pri visokim temperaturama dolazi i do pada efikasnosti klima-uređaja koji su uobičajeno ugrađeni u domaćinstvima, što dodatno utiče na veću potrošnju električne energije.

I Beograđanka Ivana R. potvrđuje da je rashlađivanje prostorija tokom jula prilično skupo koštalo:

- Do sada mi je stizao račun oko 3.000 dinara. Klimu ne isključujem, nisam ni tokom zime, a ni sada. Znači non stop radi inverter, ostalo koristim sve uobičajeno i sada je iznos duplo veći. Za prethodni mesec trebalo bi da iskeširam 6.084 dinara.

S druge strane, stručnjaci tvrde, da ako poredimo potrošnju zimi i leti, sve zavisi od vrste grejanja, ali generalno gledano računi u ovom periodu bi trebalo da budu niži u odnosu na zimski.

Savetuje se da se prema klima-uređaju, kao i prema bilo kom drugom, treba ophoditi racionalno, jer čak i oni koji imaju veću efikasnost, neracionalnim ponašanjem možemo potrošiti dosta električne energije iako nije neophodno.

BiznisKurir.rs