Foto: Nenad Kostić, Shutterstock

DOSADNO IM DA SEDE KUĆI

PENZIONERI ŠLJAKAJU ZA SVE PARE! Najviše zaposlenih koji primaju i penziju ima u trgovini, proizvodnji i građevinarstvu

Penzioner
> 08:24h

Broj zaposlenih penzionera u Hrvatskoj dostigao je rekord u sezoni. Samo u radnjama ima 5.500 zaposlenih.

Krajem jula zabeležen je rekordan broj od 32.573 penzionera koji rade u penziji. Najviše ih je zaposleno u trgovini, oko 5.500, zatim u prerađivačkoj industriji, građevinarstvu, ali i u stručnim delatnostima i administraciji.

Oko 2.800 penzionera do polovine radnog vremena radi na poslovima usko povezanim sa turizmom. Među poslovima koji se nude penzionerima na berzi rada, nalazi se i oko 220 oglasa za rad u prodavnici.

Penzionisanje sa skraćenim radnim vremenom je opcija koju koristi sve više penzionera. Broj zaposlenih u prevremenim, starosnim i porodičnim penzijama, kao i penzionisanih boračkih, vojnih i policajaca na kraju avgusta dostigao je rekord od 32.573 radna lica. U odnosu na jun, prema podacima HZMO-a, bilo je 602 radnika više, kada ih je bilo skoro 1.000 više nego u maju, piše Mirovina.hr.

Manjak radnika i na jednostavnim i na složenim poslovima

Takav trend ide u prilog turizmu, a iz julskih cifara se vidi konačan broj zaposlenih u špici sezone. Naime, najveći skok poslednjih meseci dogodio se upravo u delatnostima obezbeđivanja smeštaja i pripreme i usluživanja hrane, gde je na kraju jula bilo više od 2.800 zaposlenih penzionera. Međutim, pojačano zapošljavanje u sezoni traže i neke druge delatnosti, poput trgovine, koja je sa više od 5.500 zaposlenih penzionera najbrojnija delatnost ove vrste posla.

foto: Shutterstock

Osim trgovine, penzioneri najviše rade u prerađivačkoj industriji, njih oko 4.100, a skoro isto toliko u stručnoj, naučno-tehničkoj delatnosti. Ovakve brojke govore da nedostaje radnika u svim oblastima, zbog čega se posežu za penzionerima koji i dalje žele da rade, ali i da zarade uz skromne penzije. Iza trgovine, prerađivačke industrije i stručne delatnosti nalaze se administrativne i pomoćne uslužne delatnosti sa 3.600 zaposlenih, dok je na petom mestu zgrada koja okuplja oko 3.300 penzionera. Delatnosti vezane za turizam su tek na šestom mestu, sa već pomenutih 2.800 radnika, a tek nešto manje penzionera od tog broja radi i u saobraćaju i skladištenju.

Više od 220 oglasa za rad u prodavnici

Oko 1.800 penzionera nastavlja da radi u zdravstvu i socijalnoj zaštiti, dok je u prosveti krajem jula bilo oko 700 penzionera koji rade na pola radnog vremena u poljoprivredi, ribarstvu i šumarstvu. Trend je i dalje takav da uglavnom rade penzioneri, njih oko 20.800, naspram oko 11.700 žena u penziji. Samo na području Grada Zagreba radi skoro 9.000 penzionera. U Splitsko-dalmatinskoj županiji zaposleno je oko 3.800, a u Primorsko-goranskoj 3.400, dok u Istarskoj radi 2.700.

Na stranici za zapošljavanje penzionera HZZ-a trenutno je najveća potražnja za prodavcima. Traže se u više od 220 oglasa, gde poslodavci ne ciljaju striktno na penzionere, ali su i oni opcija. Potražnja za kuvarima i konobarima je u padu krajem avgusta, jer su vlasnici kafića i restorana svoje letnje ekipe još ranije rasporedili do kraja sezone. Međutim, i u ovim kategorijama ima na desetine oglasa. Za penzionere su i oglasi za čistačice, vozače, čuvare, dostavljače, kao i medicinske sestre, za koje je raspisano 48 oglasa i 30 negovatelja.

Kurir.rs/Poslovni.hr/Prenela S. Č.

Bonus video: