Foto: Shutterstock

OVE ROKOVE U SEPTEMBRU NE SMETE NIKAKO DA PREKORAČITE: Evo koji datumi su ključni za sve i za šta već treba da spremite novac

InfoBiz

Da bi obveznici tačno znali šta i do kada moraju da namire od svojih obaveza, Poreska uprava svakog meseca objavljuje kalendar sa krajnjim rokovima za plaćanje poreza.

Ponedeljak, 2. septembar, poslednji je rok za dostavljanje poreske prijave i plaćanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, za neisplaćene zarade za jul. Za izvršenje ove obaveze neophodan je obrazac PPP-PD.

Sledeća obaveza tiče se svih koji se bave izvođenjem estradnog programa zabavne i narodne muzike, kao i drugih zabavnih programa. Do 5. septembra imaju rok da dostave obaveštenja o zaključenim ugovorima na obrascu OZU.

Isti datum je rezervisan i za uplatu sredstava i predaju izveštaja o zapošljavanju osoba sa invaliditetom za avgust. Poslodavci u ovom slučaju popunjavaju obrazac IOSI.

Dve obaveze koje je Poreska uprava istakla u svom kalendaru neophodno je namiriti do 10. septembra.

foto: Shutterstock

Prva je podnošenje poreske prijave na premije neživotnih osiguranja na obrascu PP-PPNO i plaćanje poreza na premije neživotnih osiguranja za avgust, dok se druga odnosi na PDV obveznike koji moraju podneti poresku prijavu za porez na dodatu vrednost na obrascu PPPDV i platiti PDV za avgust.

Ponedeljak, 16. septembar je datum koji bi trebalo da ubeleži najveći broj obveznika, jer je to krajnji rok do kada je potrebno platiti nekoliko obaveza prema državi.

Pravna lica koja obavljaju samostalnu delatnost u obavezi su da plate akontaciju poreza na prihode za prethodni mesec. Takođe, do istog dana doprinose treba da plate sveštenici i verski službenici, domaći državljani zaposleni u inostranstvu, kao i inostrani penzioneri. Doprinosi se plaćaju za prethodni mesec.

Do 16. septembra je rok za podnošenje poreske prijave i plaćanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za osnivače, odnosno članove privrednog društva za prethodni mesec. Prijava se podnosi na obrascu PP OD-O.

Novi privrednici koji su ušli u PDV sistem treba da znaju da se poreska prijava i plaćanje PDV-a za prethodni mesec vrši do polovine meseca, u ovom slučaju do 16. septembra. Prijava se podnosi na obrascu PPPDV.

foto: Andrei Rahalski / Alamy / Alamy / Profimedia

Kako navode iz Poreske uprave, podnosi se obrazac PID PDV 1 za avgust ako je u tom mesecu ispunjen jedan od kriterijuma za sticanje statusa obveznika PDV koji pretežno vrši promet dobara u inostranstvo.

Da ne bi plaćali penale, svi koji imaju obavezu plaćanja akontacije poreza na dobit pravnih lica to moraju da učine do 16. septembra.

Isti datum je krajnji rok za naplatu obračunate akcize za period od 16. do 31. avgusta, ali i za podnošenje poreske prijave za obračun akcize za isti mesec. Izveštaj se podnosi na obrascu PP OA.

Još jedna obaveza koja se tiče akciza dolazi na naplatu do 16. septembra, a to je obračun akcize na električnu energiju za krajnju potrošnju za avgust. Obrazac koji je potrebno popuniti uz prijavu je PP OAEL.

Poslednji dan septembra Poreska uprava je odredila kao krajnji rok za podnošenje poreske prijave i plaćanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, obračunatih na najnižu mesečnu osnovicu za obračun doprinosa, za neisplaćene zarade za avgust.

Takođe, do 30. septembra neophodno je platiti obračunate akcize za period od 1. do 15. septembra.

BiznisKurir/Biznis.rs