Foto: MRE

MINISTARKA ODGOVARALA NA UPITE: Projekat Jadar će se razvijati pod strogom kontrolom države poštujući nacionalne propise

InfoBiz

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović odgovarala je danas na upite građana u kontakt centru Vlade Republike Srbije u vezi sa projektom 'Jadar'.

Javljali su se građani iz Ljiga, Požege, Zrenjanina, Novog Sada, Beograda, Vršca. Ljudi su se raspitivali o rekultivaciji zemljišta nakon zatvaranja rudnika, uticaju projekta 'Jadar' na druge opštine u Srbiji kao i da li se litijum istražuje u njihovim opštinama.

- S obzirom da je ogroman broj neistina i dezinformacija koje se šire u javnosti u vezi sa projektom „Jadar“, pokrenuli smo pre nekoliko nedelja kontakt centar Vlade Srbije u kojem rade stručnjaci iz oblasti rudarstva, geologije, zaštite životne sredine, vodoprivrede i zdravstva i koji daju konkretne, tačne i precizne odgovore svim građanima koji se interesuju za projekat „Jadar“. Lično sam danas odgovarala građanima kako bismo sprečili širenje neistina o tome kako će rudnik ugroziti prirodu i zdravlje građana. Projekat „Jadar“ će se razvijati pod strogom kontrolom države poštujući nacionalne i međunarodne propise i standarde iz rudarstva i zaštite životne sredine, uz studije i inženjerska rešenja koja će minimizirati sve potencijalne negativne uticaje. Pozivam sve građane da pozovu kontakt centar i informišu se kod nadležnih institucija o svim nedoumicama - rekla je ministarka Đedović Handanović

Ministarka je naglasila da u Srbiji postoji jedno nalazište overenih rezervi litijuma, u dolini Jadra, kao i da se nigde više u našoj zemlji ne vrše aktivna geološka istraživanja litijuma i bora.

- Dosta građana je zvalo da proveri da li se u njihovom gradu vrši istraživanje bora i litijuma, jer smo imali prilike da pročitamo i čujemo da ćemo otvarati na desetine ili više od stotinu rudnika litijuma u Srbiji. To nije tačno. Imamo overene rezerve litijuma u Jadru. Nigde više u zemlji nema potvrđenih rezervi litijuma, niti se vrše aktivna istraživanja. U Evropi se razvija niz projekata u vezi sa eksploatacijom litijuma, u Nemačkoj čak tri projekta, u Finskoj na više lokacija, u Francuskoj jedan sličan rudniku u Srbiji, a nalazište litijuma i bora u našoj zemlji je jedno od najvećih na kontinentu. Ovaj projekat može da doprinese BDP-u naše zemlje 10-12 milijardi evra godišnje i zato je važno da se u javnom prostoru komuniciraju tačne informacije od strane stručnjaka i da se vodi transparentan dijalog, čemu služi i ovaj kontakt centar - rekla je ona.

FOTO: MRE
FOTO: MRE
FOTO: MRE
FOTO: MRE
FOTO: MRE

biznis.kurir.rs