Foto: Denis Čeković, Shutterstock

planina kablar

SRBIJA DOBIJA SVETSKU TURISTIČKU ATRAKCIJU! Hrvatima ista donela milione €, ovde kuće više niko ne prodaje, a cene kao na Vračaru

Moj biznis

Stakleni vidikovac koji se gradi na planini Kablar u Ovčarko-kablarskoj klisuri kod Čačka, mogao bi da postane jedna od najposećenijih domaćih destinacija. Ako je suditi prema iskustvu susedne Hrvatske, u kojoj vidikovac na Biokovu godišnje prihoduje do dva miliona evra, može se očekivati da će ovaj deo Srbije tek doživeti svoj ekonomski procvat.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je da će stakleni vidikovac na Kablaru biti završen do oktobra ove godine. Uporedo sa njim završava se i rekonstrukcija preostalog dela saobraćajnice koja vodi pod sam vrh Kablara.

- Radovi na staklenom vidikovcu na vrhu Kablara koje finansira Ministarstvo iz programa „integralni razvoj“ teku prema planu. Izdat je nalog da počne rekonstrukcija 3,5 kilometara puta koji vodi do vrha Kablara. Ovaj put je dužine 10 kilometara, ali je 6,5 već rekonstruisano – napisao je nedavno Vesić na društvenoj mreži Iks.

foto: Denis Čeković

Po prvi put pod sam vrh Kablara će moći da pristupe i turistički autobusi za koje je još pre dve i po godine obezbeđen osvetljen i uređen parking. Stakleni vidikovac koji se gradi na Kablaru je za sada jedina turistička atrakcija te vrste u Srbiji, a i u ovom delu Balkana. Sličan jedino postoji u Dalmaciji, u Nacionalnom parku „Biokovo“, koji godišnje poseti više 200.000 turista. Susedi u Parku prirode “Biokovo” su izgradnjom skajvoka napravili turistički bum u ovom delu Evrope.

Vidikovac “Nebeska šetnica” puni njihov budžet milionima evra i dodatno upošljava lokalno stanovništvo Makarske rivijere.

foto: Denis Čeković

- Makarska je dugo godina bila destinacija iz koje se odlazilo kada su gosti hteli nešto zanimljivo da dožive recimo u Dubrovnik, Split, Brač, Mostar...sada više nije tako jer je skajvok postao okonsica našeg turizma. Pre skajvoka imali smo dve agencije koje su organizovale izlete do Biokova, danas ih imamo 40. Sezona više nije samo leti, već tokom cele godine, uposleni su turoperateri, ugostitelji, vodiči... Ranije smo imali 50.000 posetilaca koji bi najčešće organizovano išli do vrha Sveti Jure na samom vrhu Biokova i u povratku bi obavezna stanica zaustavljanja bila Ravna Vlaška gde je i ranije bio vidikovac. Prošle godine smo ostvarili 200.000 poseta, ove i više, svi žele videti skajvok i pogled sa njega –otkrio je svojevremeno diplomirani geolog Hrvoje Škrabić, zamenik direktora PP Biokovo.

DNEVNO I PO 1.400 EVRA

Ulaznica za posetu hrvatskom skajvoku košta osam evra, a postoji i cenovnik za stručno vođenje. Snimanje u komercijalne svrhe na dnevnom nivou, recimo košta 1.400 evra po danu.

Investitori na Kablaru smatraju da će se izgradnjom ove adrenalinske sprave Čačak pozicionirati na turističkoj mapi sveta kao jedna od 10 najpoželjnijih destinacija sa skajvok sadržajima. Ako je suditi po iskustvima suseda, gde takva turistička znamenitost postoji već tri godine, u ovom trenutku je u Srbiji najisplativije biti meštanin Ovčar Banje. Naročito jer se u Ovčar Banju, varošicu u koju se danas smeštaj bukira nedeljama unapred, najavljuju nova ulaganja.

- Ovo je samo početak ulaganja u zaštićeno područje Ovčarsko-kablarske klisure i samu Ovčar Banju. Projekat kanalizacione mreže je jedan od prioritetnih u agendi Radne grupe Vlade Srbije za razvoj Ovčarsko kablarske klisure. Bilo je neophodno da se izvrši izmena Plana generalne regulacije kako bi se stvorio osnov za projektovanje svih infrastrukturnih objekara. Projekti su danas u završnoj fazi – izjavio je svojevremeno Milun Todorović, gradonačelnik Čačka, grada koji je nosilac investicije izgradnje skajvoka.

foto: Denis Čeković

Osim infrastrukturnih, u samoj Banji se gotovo svakodnevno izvode radovi na uređenju varošice.

- Uveren sam da će izgradnja skajvoka za meštane Ovčar Banje i kablarskih sela značiti siguran prosperitet – ističe Todorović.

U prilog gradonačelnikovom uverenju svedoči i podatak da se u poslednjih godinu dana u Ovčar Banji kvadrat nekretnine kreće kao na beogradskom Vračaru, tačnije ono što se nudi na prodaju. Međutim, u išćekivanju turističkog buma, trgovine placevima i nekretninama gotovo i da nema, jer niko ne želi da otuđi imovinu koja može doneti višestruku dobit.

Iz Turističke organizacije Čačak koja upravlja zaštićenim područjem OKK za sada nema najava koliko bi mogla koštati ulaznica za prvi srpski skajvok. Iako su građevinske mašine na terenu, to posetioce ne sprečava i da tokom izgradnje, dođu do vidikovca i vide meandre Zapadne Morave.