Foto: Shutterstock, Ilustracija

PRIJAVE ZA NOVU NOVČANU POMOĆ OTVORENE DO 30. SEPTEMBRA: Na novac može da računa samo jedna grupa građana

Novčanik

U Kragujevcu je u četvrtak otvoren konkurs za sredstva iz prvog Podsticajnog fonda za ekonomsko osnaživanje osoba sa invaliditetom u Srbiji vrednog više od 2 miliona dinara. Fond će omogućiti finansijsku i mentorsku podršku osobama sa invaliditetom iz Kragujevca i okoline, koje već imaju ili žele da pokrenu svoj posao, kao i poslodavcima koji zapošljavaju osobe sa invaliditetom i žele da unaprede svoje poslovanje.

Prvi podsticajni fond u Srbiji namenjen osobama sa invaliditetom starosti od 18 do 65 godina, kao i privrednim društvima i udruženjima, osnovan je u maju ove godine kroz saradnju Grada Kragujevca, Fondacije Ana i Vlade Divac i Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja, uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

foto: Shutterstock

Korisnici će moći da se prijave za podsticajna sredstva koja se sastoje od 70% beskamatnih povratnih sredstava i 30% subvencija. Cilj konkursa je podržati pokretanje ili unapređenje sopstvenog biznisa osoba sa invaliditetom ili njihovo zapošljavanje u privatnom sektoru.

Fond je osnovan ulaganjem 12.500 dolara od strane Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), dok je 7.500 dolara obezbedio Grad Kragujevac.

- Grad Kragujevac je prvi grad u Srbiji koji je pokrenuo osnivanje Fonda namenjenog prvenstvo ekonomskom osnaživanju osoba sa invaliditetom. Grad Kragujevac je konstanto uključen u više mera kojima se pruža podrška licima sa invaliditetom, i zahvaljujući podsticajnoj politici, i angažovanju osoba sa invaliditetom kroz mere javnih radova, mi danas imamo blizu 700 osoba sa invaliditetom manje na tržištu rada, I time je naš grad primer dobre prakse ne samo u Srbiji već i u regionu - izjavio je Dejan Ružić, zamenik gradonačelnika Grada Kragujevca.

Gordana Marković, sekretarka Sekretarijata za lokalni ekonomski razvoj, privredu, poljoprivredu i zaštitu životne sredine Grada Kragujevca, istakla je da je maksimalan pojedinačni iznos za koji osobe sa invaliditetom mogu da se prijave 215.000 dinara, dok je za poslodavce taj iznos 535.000 dinara.

- Od ukupnih sredstava, 30 odsto su subvencije, dok 70 odsto čine beskamatna povratna podsticajna sredstva koja se otplaćuju u periodu od 3 godine - rekla je Markovićeva.

- Fondovi su osmišljeni tako da korisnici vraćaju sredstva u periodu od 3 godine, čineći ih samoodrživim. Vraćena sredstva će biti na raspolaganju drugim korisnicima koji će u budućnosti imati priliku da unaprede svoja poslovanja. Fondacija Ana i Vlade Divac, uz podršku USAID-a, godinama unazad osniva ovakve fondove za različite ciljne grupe, i ovaj mehanizam se pokazao veoma uspešnim i neophodnim - rekao je Željko Mitkovski, projektni menadžer u Fondaciji Ana i Vlade Divac.

foto: Shutterstock

- Privredna društva i udruženja će unaprediti svoje poslovanje kroz zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Da bi se privredna društva kvalifikovala za ova sredstva, neophodno je da su registrovana na teritoriji Grada Kragujevca od 2022. godine ili ranije i da su u prethodne dve godine imali pozitivno poslovanje. Takođe, privredna društva treba da imaju najmanje tri zaposlena lica na dan 31.12.2023. godine, dok udruženja treba da imaju najmanje jednog zaposlenog na isti dan - izjavila je Milica Čukarić, menadžerka projekata iz oblasti privrede i preduzetništva, Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja.

Pored finansijske podrške, osobama sa invaliditetom i poslodavcima biće pružena i mentorska podrška, kao i treninzi za pokretanje i unapređenje poslovanja.

- Zajedno sa našim partnerima radimo na stvaranju inkluzivnijeg tržišta rada u Srbiji. Očekujemo da će fond podstaći stvaranje novih radnih mesta i unaprediti uslove za zapošljavanje osoba sa invaliditetom, kao i da će postati dobra praksa na koju će se ugledati i drugi gradovi - rekla je Slađana Lević, projektna direktorka Foruma mladih sa invaliditetom.

Podsticajni fond osnovan je uz podršku USAID-a u okviru projekta 'Posao po meri: Ekonomsko osnaživanje osoba sa invaliditetom', čiji je cilj stvaranje jednakog pristupa zapošljavanju osoba sa invaliditetom i podsticanje otvorenijeg i inkluzivnijeg tržišta rada u Srbiji. Sprovodi ga Forum mladih sa invaliditetom sa partnerima Fondacijom Ana i Vlade Divac, Karitasom Srbije, Smart Kolektivom i Centrom za samostalni život osoba sa invaliditetom Srbije.

Konkurs je otvoren do 30. septembra 2024. godine.

biznis.kurir.rs