Foto: Shutterstock

JEDNU NAMIRNICU ZBOG PAPRENE CENE KUPCI SVE ČEŠĆE ZAOBILAZE: Za kratko vreme poskupela čak 50 %, litar košta više od 1.700 RSD

Novčanik

Suncokretovo ulje je skinulo maslinovo sa trona u Španiji jer je rast cena naterao potrošače da se okrenu jeftinijim opcijama.

U prvoj polovini 2024. Španci su kupili 107 miliona litara maslinovog i 179 miliona litara suncokretovog ulja, pokazuju podaci najvećeg španskog udruženja za flaširanje maslinovog ulja Anierac koje prenosi Rojters.

Do ove godine maslinovo ulje je bilo najpopularnije u španskim domaćinstivima - pokrivalo je 62 odsto prodaje, a suncokretovo gotovo 34 odsto, prema podacima ministarstva poljoprivrede.

- Jasno je da potrošnja maslinovog ulja u Španiji pada - rekao je portparol udruženja Primitivo Fernandes. - Ima domaćinstava koja su kupovala samo maslinovo ulje, a sada prvi put kupuju i suncokretovo i maslinovo.

foto: Shutterstock

U prvih šest meseci 2024, kažu u Anierac, obim prodaje maslinovog ulja pao je za 18 odsto dok je prodaja suncokretovog porasla za 25 odsto u odnosu na isti period 2023, prema zvaničnim podacima.

Rojters prenosi da, prema zvaničnim statistikama, boca od litar suncokretovog ulja u proseku košta 1,86 evra a maslinovog šest evra ili 50 procenata više nego 2022.

Španija je najveći svetski proizvođač maslinovog ulja i pokriva oko 40 odsto isporuka ali su u poslednje dve godine vrućine u proleće i produžene suše smanjile proizvodnju, pa su cene udvostručene.

To je dovelo do toga da siromašniji sa glavnog sastojka mediteranske kuhinje prelaze na jevtinije suncokretovo ulje, prema izveštaju trendova u potrošnji hrane u 2023. španskog ministarstva poljoprivrede. U izveštaju se navodi da su krajem 2023. maslinovo ulje uglavnom koristila domaćinstva iz srednje i više srednje klase.

Litar ekstra devičanskog maslinovog ulja u nekim španskim supermarketima je 2023. koštao čak 14,5 evra. Tada su prodavci na maslinovo ulje počeli da stavljaju "zujalice".

Mada su ove godine cene malo popustile, španska vlada je u junu smanjila porez na dodatu vrednost na maslinovo ulje kako bi ga učinila pristupačnijim.

Najveći španski lanac supermarketa Merkadona ove godine je, kako bi vratio kupce, smanjio cenu maslinovog ulja za 25 odsto i sada boca od litar košta manje od sedam evra.

Biznis.kurir.rs