Foto: Shutterstock

naDGORNJAVANJE

BEZ DOGOVORA O MINIMALCU, PREGOVORI SE NASTAVLJAJU Sindikati traže povećanje od 14.000 RSD, Vlada uskoro izlazi sa novim predlogom

InfoBiz
> 13:15h

Predstavnici Vlade Srbije ponudili su na današnjoj, trećoj po redu, rundi pregovora o minimalnoj ceni rada za sledeću godinu da povećanje bude veće od 10 odsto, izjavio je sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije Zoran Mihajlović i dodao da je to dobro budući da je na prethodnom sastanku predloženo da povećanje iznosi između osam i 10 procenata.

- Nije rečeno koliko je to povećanje veće od 10 odsto. Očekujemo da sutra na sednici kolegijuma Socijalno-ekonomskog saveta izađu sa konkretnim procentom povećanja - rekao je on.

Dodao je da su ostali partneri, tj. sindikati i poslodavci danas ostali pri svojim ranijim predlozima.

- Čekamo da čujemo predlog iz Vlade Srbije i da na osnovu toga možda korigujemo svoje zahteve - rekao je Mihajlović i naveo da do tada ne žele da se izjašnjavaju o eventualnim korekcijama.

foto: Kurir tv

Inače, predstavnici sindikata traže povećanje minimalca za oko 14.000 dinara, dok predstavnici vlasti predlažu povećanje za oko 4.000 do 5.000 dinara. Savez samostalnih sindikata Srbije je na svojoj konferenciji izneo predlog u kojem traže da minimalna zarada od 1. januara 2025. godine bude 61.858.

Sindikati su izneli dva predloga, prvi da minimalac u 2025. godini iznosi 60 odsto proseče potrošače korpe, što znači da minimalna cena rada treba da bude 355,5 dinara u odnosu na cenu rada u 2024. godini, što je povećanje od 31,2 odsto, dok drugi predviđa da cena rada u naredne tri godine raste po istoj stopi kao što je rasla u 2024. godini.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će minimalac biti povećan sa trenutnih 47.000 na 51.000 ili 52.000 dinara, ali i da će o tome tek razgovarati sa premijerom Milošem Vučevićem i ministrom finansija Sinišom Malim.

Biznis.kurir.rs