Foto: Printscreen RTS

navikavanje traje

NOVI ČEPOVI NA PLASTIČNIM FLAŠAMA NAS IZLUĐUJU: Ipak sa dobrim razlogom - 'Problem je njihova veličina...'

InfoBiz

Novi dizajn čepova na bocama se tiho uvukao u redove bezalkoholnih pića u poslednjih nekoliko godina. Ovaj mali dodatak paketu pretvorio je relativno jednostavnu proceduru u aktivnost visokog rizika. Jedan korisnik društvenih mreža označio je ovaj razvoj kao 'najgora stvar koja se dogodila čovečanstvu od uklanjanja priključka za slušalice, na pametnim telefonima'.

Ispravan način da se opiše ovakva naslovnica je 'vezana'. Dizajn se može pratiti do direktive Evropske unije prvobitno predložene 2018. godine, a zatim zvanično usvojene sledeće godine, sa postavljenim rokom: od 3. jula 2024, kaže EU, čepovi na sve nepovratne plastične boce za piće kapaciteta od tri litra ili manje moraju ostati pričvršćeni nakon otvaranja.

foto: Shutterstock

Evropljani su besni zbog te direktive

Svrha nije bila da se kolektivno razbesne žedni Evropljani, već da se pozabavi ozbiljnim problemom: plastičnim otpadom.

Procenjuje se da u svetu proizvedemo oko 400 miliona tona robe svake godine. Plastika se raspada na male čestice, ali nikada u potpunosti ne nestaje. Ova mikroplastika može štetiti životnoj sredini, zagađujući okeane i tlo, i može ući u ljudsko telo (povezana je sa zdravstvenim problemima kao što su endokrini poremećaji, pa čak i rak, a pronađena je i u placenti).

foto: Shutterstock

Ono što može izgledati kao iritantna promena ima mnogo više smisla kada počnete da razmatrate uticaj naše navike bezalkoholnih pića. Kada se čepovi 'odvezuju' sa flaša, oni često ispadaju ili se izgube, potencijalno ih vetar oduva ili ih kiša odnese u odvode ili reke koje se ulivaju u more. Naime, čepovi za flaše su jedan od najčešćih oblika plastičnog otpada koji se nalazi na evropskim plažama.

Čak i ako stignu do kante za reciklažu, a zatim do fabrike za preradu, problem je njihova mala veličina.

- Čepovi se filtriraju kroz bubnjeve za drobljenje jer su premali - objašnjava Ros Lakhdari, stručnjak za cirkularnu ekonomiju u PA Consultingu.

- Uopšteno govoreći, svaki predmet manji od pet centimetara u bilo kojoj dimenziji je u opasnosti da bude izgubljen tokom ovog procesa skrininga.

biznis.kurir.rs/independent