Foto: Kurir televizija/RINA

kurir televizija

KATASTROFALNA SUŠA UGROZILA POLJOPRIVREDU U SRBIJI! Stručnjaci: Zabeležen pad prinosa i do 50%, kukuruz i soja na najvećem udaru

InfoBiz

Suša izazvana ekstremno visokim temperaturama koje su pogodile Srbiju ove godine, stvorila je ozbiljne probleme ratarima širom zemlje. Pored loših vremenskih uslova za useve, mnoge opštine, gde je poljoprivreda ključna privredna grana, suočavaju se sa problemima u snabdevanju vodom.

U jutarnjem programu o ovim izazovima razgovarali su Bojan Stanić, pomoćnik direktora sektora za strateške analize Privredne komore Srbije (PKS), i Sunčica Savović, direktorka „Žita Srbije“.

Bojan Stanić je na početku razgovora izneo generalnu ocenu trenutne situacije, ističući da će ovogodišnji prinosi u ratarstvu biti značajno niži nego prethodne godine, ali da se ne očekuje dublja kriza na domaćem tržištu.

- Ova suša je verovatno najveća od 2012. godine, iako se njeni efekti razlikuju zavisno od regiona i vrsta useva. Manji proizvođači, posebno oni sa zasadima krompira i povrća, beleže pad prinosa i do 50% u nekim slučajevima. Kada je reč o kukuruzu, procene su da će pad prinosa biti između 30% i 40%, ali zahvaljujući prošlogodišnjim rezervama i viškovima u proizvodnji, domaće tržište neće biti ugroženo - rekao je Stanić.

foto: Kurir televizija

Stanić je ukazao i na probleme u stočarstvu, naglasivši da se smanjuje stočni fond zbog neisplativosti proizvodnje.

- Stočarstvo već godinama beleži pad, delom zbog usitnjenosti gazdinstava, a delom zbog neefikasne proizvodnje koja je skuplja nego u ostatku Evrope. Kada suša dodatno smanji prinos hrane za stoku, krave daju manje mleka, a stočna hrana postaje skuplja, što vodi smanjenju stočnog fonda. Rešenje vidim u ukrupnjavanju gazdinstava i dodatnim podsticajima od strane države, poput boljeg navodnjavanja i zaštite od grada - dodao je Stanić.

Sunčica Savović, direktorka „Žita Srbije“, detaljnije je opisala situaciju sa kukuruzom, naglašavajući da će prinosi biti manji, ali da neće doći do nestašica.

- Sever Bačke i Banata su posebno pogođeni, sa značajno manjim padavinama u poslednje dve godine. Očekujemo da će se prinosi kukuruza kretati između 5,5 i 6 tona po hektaru, što je 16-20% manje nego prošle godine. Ipak, uz postojeće zalihe, domaće potrebe će biti u potpunosti pokrivene, a ostatak će biti izvezen - izjavila je Savović.

foto: Kurir televizija

Savović je takođe ukazala na katastrofalne posledice suše na soju.

- Toplotni talasi u avgustu su posebno pogodili soju, pa očekujemo prinos od samo 1,7 tona po hektaru, što je na nivou sušnih godina poput 2017. i 2022. Međutim, naša prerađivačka industrija je dovoljno jaka da otkupi sve što se proizvede i preradi u proizvode za izvoz - dodala je Savović, naglašavajući da će domaći proizvođači uprkos svemu imati sigurno tržište za svoje proizvode.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video: