Foto: Nebojša Mandić

svi kupuju

MOGUĆE RESTRIKCIJE STRUJE ZBOG TOPLOTNOG TALASA! Na Balkanu velika jagma za strujom, a trgovci se spremaju za najcrnji scenario

InfoBiz

Očekivani prelazak toplotnog talasa sa Pirineja i Apenina u jugoistočnu Evropu doveo je do velike potražnje za električnom energijom na Balkanu, uz otvorenu mogućnost ograničenja isporuke, navodi portal Montelnjuz, pozivajući se na izvore među trgovcima električnom energijom na Starom kontinentu.

- Trenutno svi kupuju struju - rekao je trgovac strujom za Montel, ističući da se na Zapadnom Balkanu očekuje rast potražnje za klima uređajima. Cene električne energije u trgovanju dan unapred na berzama jugoistočne Evrope, prema Montelnjuzu, kretale su se u utorak između 126 i 171 evra po megavat-satu, uz najvišu cenu od 443 evra po megavat-satu u Sloveniji. S druge strane, prema istom izvoru, u zapadnoj Evropi iste vrednosti u trgovini električnom energijom bile su znatno niže, u Nemačkoj su, na primer, iznosile 108 evra po megavat-satu.

Na hrvatskoj berzi električne energije (CROPEKS) juče je zatvoreno trgovanje za dan unapred po ceni od 99 evra po megavat-satu, a tokom trgovanja cena je porasla na 219 evra po megavat-satu. Tokom utorka, na primer, cena na zatvaranju CROPEKS-a bila je 126 evra po megavat-satu, a dnevni skokovi su dostigli 392 evra po megavat-satu.

foto: Dado Đilas

S obzirom na očekivana temperaturna kretanja na Balkanu, Montelnjuz, između ostalog, skreće pažnju na izjave Nacionalne meteorološke službe Srbije da bi ovonedeljni vrući period u celom regionu mogao da donese temperature i veće od 40 stepeni.

- Mrežni operateri i trgovci energijom u istočnoj Evropi pripremaju se za potencijalna ograničenja u snabdevanju i skokove potražnje izazvane temperaturama koje bi mogle da porastu za čak 12 stepeni Celzijusa u odnosu na prethodne nedelje - prokomentarisao je Andrea Tura, stručnjak za meteorologiju italijanske prognostičke službe Meteo Đulijači za pomenuti portal.

Požari u Grčkoj

U prilog tvrdnji da toplotni talas izaziva velike poremećaje cena na tržištu električne energije, portal navodi podatke iz Španije. Naime, sredinom ove sedmice, nakon što su se temperature spustile u proseku na 23 Celzijusa, dostigle su konačne cene trgovanja od 44 evra po megavat-satu, što je, treba napomenuti, pad od 50 odsto u odnosu na cene početkom nedelje.

– Očekuje se da će toplotni talas dodatno poskupiti struju na regionalnim tržištima jugoistočne Evrope do kraja ove nedelje – rekao je za Montelnjuz izvor sa evropskog tržišta električne energije, ukazujući na mogući uticaj požara u Grčkoj na cene. Šumski požari, dodao je Stilijani Sari, inženjer grčkog operatera električne mreže DSO Hedno, u izjavi pomenutom portalu, pogoršali su uticaj toplotnog talasa na Grčku.

– Ovo je nedelja sa jednim od najvećih sistemskih opterećenja u Grčkoj, zbog špica turističke sezone. Zbog toga bi cene mogle da porastu, a verovatan pad fotonaponske proizvodnje usled šumskih požara mogao bi da pogorša situaciju - rekao je Sari za Montelnjuz.

foto: Shutterstock

Na akcenat na međusobnoj povezanosti snabdevanja električnom energijom u jugoistočnoj Evropi ukazao je kolaps elektroenergetskih sistema Crne Gore i Albanije i delova Bosne i Hercegovine, Grčke i Hrvatske 21. juna ove godine pod okolnostima koje se još istražuju. Istragu vodi evropski operater elektroenergetske mreže Entso-E, koji je sredinom jula dao preliminarni izveštaj o uzrocima pomenutog "zamračenja”.

Junsko zamračenje

Preliminarni izveštaj evropskog operatera polazi od informacije da je epicentar regionalnog prekida u snabdevanju električnom energijom bio u Crnoj Gori, upozoravajući na nalaze istrage da je uoči "zamračenja“ oko 2.000 megavata struje distribuirano do crnogorsku mrežu preko podmorskog kabla iz Italije, dok je u suprotnom pravcu ka Italiji tekao izvoz od 417 megavata.

- U kratkom vremenskom periodu, u 12.09 i 12.22, došlo je do dva neočekivana isključenja nadzemnih vodova u Crnoj Gori i na granici Albanije i Grčke. Odmah nakon drugog gašenja u 12:22, napon je počeo da opada u širokom području. Padovi napona su se nastavljali sve dok nisu dostigli tako niske nivoe da su izazvali niske napone na mnogim linijama u regionu.

Ovo je pokrenulo zaštitne uređaje koji su gasili vodove, što je rezultiralo odvajanjem pogođenog područja od elektroenergetskog sistema kontinentalne Evrope – navodi Entso-E.

Operater navodi da su nakon prekida isporuke električne energije pogođene elektroenergetske mreže na Balkanu za manje od tri sata koordinisale i uspostavile potreban napon u mreži.

Kurir.rs/Jutarnji list/Prenela S. Č.