Foto: Nenad Kostić

KO U SRBIJI DUŽE PRIMA PENZIJU - MUŠKARCI ILI ŽENE? Statistika dala odgovor, ova kategorija dobija novac gotovo ČETVRT VEKA

Penzioner

Koliko penzioneri u Srbiji dugo primaju penziju? Da li je statistika na njihovoj strani, da li su duže u penziji nego što imaju godina radnog staža? Koliko dugo žene uživaju u penziji, a koliko mušarci i ko češće čija primanja nasleđuje posle smrti?

Najnoviji podaci Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (Fond PIO) za 2023. godinu pokazuju da su žene kojima je isplata prestala zbog smrti prosečno primale starosnu penziju 21 godinu, muškarci 17, a invalidsku žene 23, a muškarci oko 20 godina.

Najlošija statistika je kod penzionera-samostalaca, gde su žene u proseku primale penziju 14 godina, a muškarci 11. Nešto duže od njih penziju su primali invalidski penzioneri – mušarci 15 godina, a žene 14.

foto: Petar Aleksić

Ako se pogleda prosek godina za poljoprivrednike, muškarci kraće primaju penziju od žena – oko 17 godina, a žene – 23. Slično je i sa invalidskim penzionerima muškarcima. Njima penzija stiže 14, a ženama 17 godina.,

Inače, prema poslednjim zvaničnim statističkim podacima očekivano trajanje života je u 2022. godini za žene iznosilo 78,1, a za muškarce 73 godine. Ako se pogleda godina ranije, vidi se da je taj prosek kod muškaraca i žena veći za tri godine.

Prosečan staž svih korisnika penzije kod muškaraca je 34, a žena 30, dok u invalidsku penziju muškarci idu posle 25 godina službovanja, a žene nakon 22.

Kada je reč o muškarcima Fonda PIO zaposlenih oni rade najduže 36 godina u proseku, a žene oko 32, dok muškarci u invalidsku penziju idu sa 24, a žene sa 23. I muškarci samostalci rade u proseku 33 godine, a žene 29.

Brojke penzijskog fonda za 2023. godinu pokazuju i da prosečna starost muškarca i žena kada je reč o novim korisnicima penzije – 64 godine, dok muškarci u invalidsku penziju idu sa 56, a žene sa 54 godine.

foto: Petar Aleksić

Starost korisnika starosne penzije koji su sami sebi uplaćivali staž je za muškarce 65, a za žene 64 godine. I poljoprivredni penzioneri poštuju zakon i mušarci u penziju idu sa 65 godina, a žene sa 64.

Prosečan staž novih korisnika starosne penzije svih kategorija penzionera za muškarce iznosi 32, a za žene 30. Ako se pogleda unazad, vidi se da je, primera radi, 2017. godine prosečan staž žena bio manji za godinu dana.

Prosečna starost uzimajući u obzir sve kategorije penzionera je 73 za muškarce i 72 za žene. Kod invalida je za muškarce 69, a za žene 68 godina. Nešto bolji prosek imaju poljoprivredni penzioneri.

biznis.kurir.rs/Politika