Foto: MPŠV/Iva Petrović

RAZMATRA SE PLASMAN SVINJSKOG MESA U EVROPU: Povećanim izvozom do rasta stočnog fonda i poljoprivredne proizvodnje u Srbiji

InfoBiz

Na sastanku koji je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede dr Aleksandar Martinović održao danas sa generalnim direktorom kompanije 'Lidl Srbija' Draganom Čigojom i njegovim saradnicima, razmatrana je mogućnost plasiranja svinjskog mesa domaćih proizvođača na evropsko tržište u delu koji pokriva ova kompanija, što bi, između ostalog, značajno doprinelo povećanju stočnog fonda u Srbiji.

Na sastanku je predstavljena namera kompanije da, kroz projekte garantovanog otkupa, invenstira u razvoj stočarstva u Srbiji. Kako je istaknuto, uz podršku Ministarstva, ovaj vid saradnje između Kompanije i proizvođača svinjskog mesa malog i srednjeg obima predstavljao bi veliki podsticaj odgajivačima.

Takođe, naglašen je značaj stvaranja kontinuiteta u otkupu, ceni i plasmanu svinjskog mesa, a bilo je reči i o potvrđenoj prepoznatljivosti kvaliteta srpskih proizvoda, te o generalnom povećanju plasmana srpskog voća, povrća i ostalih poljoprivrednih proizvoda na veliko i zahtevno evropsko tržište.

foto: MPŠV/Iva Petrović

Zaključeno je da je ovo izvanredna prilika za dugoročnu saradnju, u kojoj bi se zajednički, kroz planiranje projekata iz oblasti stočarstva, pružila šansa poljoprivrednim proizvođačima svinja za nastup na evropsko tržište.

Sastanku su prisustvovali i državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Livija Pavićević, pomoćnik ministra i šef Kabineta Anja Javor, pomoćnik ministra Nenad Katanić, kao i direktor Uprave za veterinu Živko Matijević.

biznis.kurir.rs