Foto: Youtube Printscreen

dani banice

ZNATE LI ŠTA SU BANICA I VRTKA? Ko ne zna, pravac Bela Palanka! Jedno je specijalitet ovog kraja, a drugo raste samo ovde

Novčanik
> 15:35h

Osamnaesta po redu manifestacija „Dani banice“ u Beloj Palanci počinje večeras i trajaće do 11. avgust, a posetioci će imati priliku da tokom narednog vikendea probaju više od 300 najukusnijih banica!

Pored toga Turistička organizacija Bele Palanke pripremila je bogat program, pa će tako svi koji ovih dana posete varošicu na jugu Srbije uživati u sajmu starih i umetničkih zanata, radionicama za decu, ali i specijalitetima međunarodnih kuhinja. Pripremljen je i bogat kulturno -umetnički program.

U Turističkoj organizaciji tvrde da nikada do sada nije vladalo veće interesovanje za ovu gastro-turističku manifestaciju. Premašili su sve rekorde koje su imali do sada i prijavljeno je čak 350 takmičara. Zbog opreme i prostora na kome se održava manifestacija mnogi su ostali na čekanju i biće pozvani ukoliko neko odustane.

Do sada je rekordna godina bila 2019. kada se takmičilo 317 baničara.

Svečano otvaranje je večeras 9. avgusta u 21h, nakon čega će koncert održati Nataša Bekvalac. Takmičarski deo počeće drugog dana, u subotu 10. avgusta kada će se učesnici takmičiti u četiri kategorije: slana, slatka, integralna i kreativna banica. Za tri najbolje banice iz ovih kategorija obezbeđene su nagrade, a nagrađen će biti i najbolje aranžirani sto.

foto: Privatna arhiva

Od ove godine, organizatori najavljuju i nove aktivnosti. Ono što je novina ove godine je “VIP oklagijanje” gde će se pored medijskih radnika, takmičiti i radnici iz turističke organizacije.

U planu je da, kao i narednih godina, deo aktivnosti bude posvećen i najmlađima. Kako da prave banicu učiće i deca na radionicama, a za one koji već znaju da je prave biće organizovana olimpijada. Nju će voditi Nenad Gladić – Lepi Brka, za koga kažu da je prepoznatljivo lice manifestacije.

Druge večeri posetioce očekuje promocije paprike vrtke, koja je autohtona sorta ovog kraja, a nakon toga, posetioce će zabavljati i Nikola Rokvić.

Zainteresovani će imati priliku da probaju i specijalitete inostranih kuhinja iz Bugarske, Mađarske, Ukrajine, Sirije, Španije, Slovenije i Rusije. Poslednjeg dana, 11. avgusta u nedelju biće proglašeni pobednici i dodeljene nagrade, nakon čega će nastupiti Dejan Petrović sa Big Bendom.

Biznis.kurir.rs